Rechtszaak gasexplosie Urk gaat verder in Leeuwarden

URK • Wo 23 november 2022 | 6:07 • Woensdag 23 november 2022 | 6:07

Bij het gerechtshof in Leeuwarden dient vandaag het hoger beroep in de strafzaak over de gasexplosie op Urk in 2016. Bij die explosie en de navolgende brand werd een woningblok van zes huizen zodanig beschadigd dat de woningen gesloopt moesten worden.

Eigenlijk had dit hoger beroep al een jaar geleden afgerond moeten zijn bij het hof in Amsterdam, maar toen is de strafzaak opgeschort vanwege een discussie over een schijn van partijdigheid rond de advocaat van de gemeente Urk. Deze werkte ook als plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, dat dus de uitspraak in het hoger beroep moest doen. Er waren toen vervolgens twee opties: Of er moet een andere advocaat van de gemeente Urk op de zaak worden gezet, of het hoger beroep moet behandeld worden bij een ander gerechtshof. Voor dat laatste is gekozen want in plaats van het gerechtshof in Amsterdam dient de zaak nu voor het gerechtshof in Leeuwarden.

De gasexplosie op Urk gebeurde bij werkzaamheden aan het riool. Daarbij werd een gasleiding geraakt. Het gas stroomde via het riool woningen aan de Grote Fok binnen en ontplofte. Een woningblok van zes huizen werd daardoor ernstig beschadigd. Bij de explosie vielen geen gewonden.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde ruim twee jaar geleden dat de gemeente Urk en de aannemer schuldig zijn. Die zouden allebei onzorgvuldig gehandeld hebben. Zo had de aannemer geen kaarten geraadpleegd en de gasleiding aangezien voor een waterleiding. En de gemeente heeft de aannemer niet goed geïnformeerd. Nadat het lek was ontstaan, werd het niet correct afgedicht. Daardoor kon het gas ontsnappen en in het riool onder de huizen terecht komen, waar het ontplofte. De rechtbank legde de gemeente Urk en de aannemer geen straf of boete op. Wel moesten ze de gedupeerde bewoners van de huizen een schadevergoeding van bijna 70.000 euro betalen.

Niet alleen de gemeente Urk en de aannemer gingen in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie wilde in hoger beroep. De gemeente en de aannemer zijn het niet eens met de veroordeling. Het Openbaar Ministerie vindt de straffen juist te laag en vindt bovendien dat ook netbeheerder Liander nalatig is geweest.

Voor zover bekend zal de eis van het Openbaar Ministerie hetzelfde zijn als vorig jaar. Als het aan het OM ligt krijgt de gemeente Urk een boete van 80.000 euro, de aannemer 40.000 euro en netbeheerder Liander 50.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel