Proef met landbouw tussen zonnepanelen start volgende maand
Zonnepark Symbizon langs de snelweg A6 en A27 bij Almere begint vorm te krijgen. Volgende maand moet alles af zijn. En voor het eind van het jaar gaat het park stroom leveren. Bijzonder is dat de rijen zonnepanelen van het park worden afgewisseld met stroken voor landbouw.
Het zonnepark is een vierjarige pilot, waarin gekeken wordt of het mogelijk is om landbouw en zonnepanelen te combineren, zodat een agrariër er zijn gewas kan telen met voldoende opbrengst en er ook voldoende energie wordt opgewekt.
Energietransitie
Er is meer groene energie nodig, om uiteindelijk volledig over te kunnen gaan op duurzame energie. Langs de snelweg bij Almere wordt nu gekeken of het ook mogelijk is om zonne-energie op te wekken zonder dat daarvoor kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd. Bij de proef staan de zonnepanelen verder uit elkaar dan gewoonlijk. Er zitten stroken van 6 en 12 meter land tussen. Daar worden gewassen op geplant. Dit betekent wel dat er op een perceel minder energie opgewekt kan worden.
Dubbele panelen die draaien
Om te zorgen dat er toch voldoende energieopbrengst is, wordt gebruikgemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Daarmee wordt ook het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Verder draaien de panelen mee met de zon, om de opbrengst te maximaliseren. Voor de pilot werkt energiemaatschappij Vattenfall samen met verschillende organisaties, zoals onderzoeksbureau TNO, de Wageningen Universiteit, Aeres Hogeschool en ERF en Hemus. ERF en Hemus zetten zich in voor duurzame ontwikkeling van landbouw en zij gaan de gewassen planten. Er wordt biologisch geteeld. Er komen stroken met bijvoorbeeld aardappelen, uien, bieten of haver. Onder de zonnepanelen worden kruiden geteeld.
Vergelijkingen
De stroken met gewassen lopen door op een stuk land zonder zonnepanelen. Zo kan gekeken worden wat eventuele verschillen zijn. In het voorjaar wordt met de landbouw gestart.
Voor Vattenfall is het een relatief klein park, van elf rijen met zo'n 1300 panelen. Met het park wordt stroom voor ongeveer 300 huishoudens opgewekt. Dat is niet heel veel, maar het is dan ook niet het hoofddoel van dit project.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...