Bodemdaling begint serieus probleem te worden voor boeren

NAGELE • Vr 18 november 2022 | 7:18 • Vrijdag 18 november 2022 | 7:18

Agrariërs in Flevoland zouden als gevolg van bodemdaling op de akkers moeten omkijken naar alternatieve verdienmodellen. Door het probleem van de verzakking ontstaan grote problemen bij de traditionele teelt. Maar de boeren zien het zoeken naar alternatieven niet zitten. Op een bijeenkomst donderdagavond in Nagele waren ruim vijftig boeren om met de provincie te praten over de problematiek.

Bodemdaling is een groot probleem in Flevoland. De toekomst ziet er ook niet goed uit want in sommige delen daalt de grond de komende decennia met tientallen centimeters. Met grote gevolgen voor de akkerbouwers.

Door de bodemdaling komt het grondwater steeds dichter bij de oppervlakte te staan. Dat betekent dat wortels van gewassen geregeld te nat worden, waardoor ze verrotten. Ook heeft de grond minder ruimte om regenwater op te vangen. Daardoor komen stukken land bij hevige stortbuien sneller blank te staan.

Akkerbouwer Peter Hilgers heeft er ook last van. "Je ziet het aan de bodem. Vroeger was het glad maar vanaf 2012 merken we enorme golven in het land. In natte periodes zie je het water naar boven komen." Het gevolg is dat de opbrengst van zijn bedrijf terugloopt. "De aardappels gaan rotten in de ruggen en de opbrengst wordt zeker tien tot vijftien procent minder."

Saskia Meinders heeft een akkerbouwbedrijf en houdt schapen. Ook zij heeft last van de bodemdaling. "Wij zitten vlak bij Schokland. Het water van Schokland komt bij ons onder het land door. Daar gaat de bodem ook van dalen."

Geen kant en klare oplossingen
Eerder werden al gesprekken gevoerd tussen de provincie en de boeren. Daarbij kwamen mogelijke oplossingen aan de orde. Eén van die oplossingen is een 'alternatief verdienmodel' bedenken op plekken waar landbouw vanwege bodemverzakking niet rendabel is. "Misschien moeten we met z'n allen van de traditionele teelt af," is de reactie van akkerbouwer Hilgers. "Maar of het iets voor mij is, is moeilijk te zeggen." Hij twijfelt of er voor het telen van andere gewassen voldoende afzet is. Zijn collega Meinders gelooft helemaal niet in een alternatief verdienmodel. "Ze hebben het weleens over zonnepanelen. Maar je bent toch boer en je hebt toch geen zonnepanelenpark?".

Een ander plan, om met zogeheten voortstuwers het overtollige water op de akkers versneld af te voeren richting de Urkervaart, gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer door. Sinds 2014 wordt al hieraan gewerkt, maar akkerbouwers in Nagele hebben nu een brief gekregen dat het waterschap er over denkt om deze technische oplossing terug te draaien. Het zou te duur zijn en met cijfers van de huidige klimaatverandering zouden voortstuwers onvoldoende effect hebben om de drooglegging te realiseren. Het waterschap heeft 7 december een informatiebijeenkomst met de boeren over de wateroverlast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel