Fietstunnel krijgt opknapbeurt met grafittikunstwerken om hem veiliger en vrolijker te maken

ALMERE • Do 3 november 2022 | 15:34 • Donderdag 3 november 2022 | 15:34

De fietstunnel op de Oldewierde in Almere Haven, die de Wierden met de Hoven verbindt, wordt opgeknapt met graffitikunstwerken. De tunnel was donker en vies, de kunstwerken moeten het opvrolijken en veiliger maken. Het is een idee van Havenaar Irma van Zijl die een ontwerpwedstrijd van stichting HavenIdee won.

Het probleem is dat het een vrij lange, uitgestrekte diepe tunnel is, zegt Van Zijl. "Waar weinig zicht op is. Het voelt onveilig aan. Mijn idee is om hier een street art kunstwerk te gaan maken in de tunnel. Dus aan allebei de kanten wordt een kleurrijk kunstwerk geschilderd." Het project kost ruim 14.000 euro. De kosten worden betaald door stichting HavenIdee. "Daar heb ik het idee ingediend. Zij stimuleren een betere verbinding, een mooiere buurt en meer cohesie."

Irma van Zijl heeft het idee en het ontwerp bedacht, de uitvoering doet ze samen met graffiti-artist Kasper Jongejan. "Dat willen we dan weer samen met kinderen uit de buurt gaan oppakken." In de praktijk betekent dat, dat ze via jeugdorganisaties in de wijk gaan kijken welke jongeren daarvoor in aanmerking komen. Van Zijl doelt hiermee op jongeren die creatief zijn en projecten als dit leuk vinden om uit te voeren. "Die gaan we uitnodigen voor workshops bij Kasper in het atelier. Meenemen in het hele proces in hoe we samen met zijn allen een heel mooi kunstwerk kunnen maken."

Verlichting
Van Zijl heeft ook de wens dat de verlichting vervangen wordt. De huidige lamp is oud. "Het is een lamp uit de jaren zeventig of tachtig dat Almere Haven gebouwd is. Dat is niet meer van nu. Onze wens is dat er ledverlichting aan één zijde, of beide kanten, komt te hangen. Dat is even afhankelijk van hoe de gemeente dat inschaalt."

Ook de struiken en planten langs de tunnel maken het donkerder. "Het voelt nu een beetje overwoekerd aan. Vanaf de zijkanten belemmerd dat ook het zicht. We hebben wel de afspraak gemaakt met de gemeente dat het gesnoeid gaat worden voordat we ons project mogen uitvoeren." Het project zal in maart van start gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel