Provincie bekijkt of oude windmolens langer door kunnen draaien
De provincie onderzoekt of het mogelijk is om oude windmolens die eigenlijk afgebroken zouden worden, langer te laten draaien. Het probleem is dat er harde afspraken bestaan om bij het plaatsen van nieuwe molens oude molens in elk geval binnen vijf jaar af te breken. Er wordt nu gekeken of die termijn, vanwege de energiecrisis, opgerekt kan worden.
Gedeputeerde Jop Fackeldey zegt dat hij van 'mensen rondom de windmolens' de vraag heeft gekregen of de molens niet langer kunnen blijven staan. De reden is dat het steeds belangrijker wordt om als Nederland zelf energie op te wekken in verband met de energiecrisis, die mede wordt veroorzaakt door de oorlog van Rusland en Oekraïne. Het is daardoor wellicht zonde om de molens af te breken zo werd gezegd.
Ongeveer 50 molens
Het gaat om molens die gesaneerd moeten worden om wildgroei tegen te gaan. Ze staan in heel Flevoland en zijn onderdeel van verschillende windplannen. Volgens de gedeputeerde zou het globaal gaan om zo'n 50 molens. daarvan wordt nu in kaart gebracht wat de precieze afspraken zijn per molen en wanneer ze precies weg zouden moeten zijn. De 220 windmolens van Windpark Zeewolde zijn nog niet meegenomen in de telling. Wel is bekend dat het ook een groot deel van die molens gaat betreffen.
Opbrengst voor de samenleving
Daarnaast wil Fackeldey ook kijken waar de financiële voordelen van het langer laten draaien terecht moeten komen. Hij zou willen dat die ten goede komen aan mensen die het door energiearmoede zwaar hebben. Deze mogelijkheid wordt aan windmoleneigenaren voorgelegd.
Hoewel de afspraken over sanering van oude turbines zwart op wit staan, vindt Fackeldey het toch de moeite waard om andere mogelijkheden te onderzoeken. Er wordt volgens hem gekeken of het juridisch haalbaar is.
"Kijk, voor elke afspraak geldt, als alle partijen het ermee eens zijn kun je hem vervangen met aan andere afspraak. De vraag is of je alle partijen op een lijn krijgt, anders lukt het sowieso niet.", aldus Fackeldey.
Eind dit jaar meer duidelijkheid
De verkenning moet duidelijk maken of het nuttig is om een plan te gaan maken. Dat zou dan een eventuele volgende stap zijn. De gedeputeerde hoopt hier voor het einde van het jaar duidelijkheid over te hebben. Dan wordt besloten of het verder wordt voorgelegd aan gedeputeerde staten. Provinciale staten moeten dan uiteindelijk een beslissing nemen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente wil af van arbeidsmigranten in woning aan Eenhoornplaat
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...