Eerste ruiming in Zeewolde
ANPSinds uitbraak Zeewolde is vogelgriep al jaar ongrijpbaar: 'Vaccineren dé oplossing'
Het is precies één jaar geleden dat de vogelgriep uitbrak op een pluimveebedrijf in Zeewolde. Een biologisch kippenbedrijf aan de Duikerweg werd het eerste slachtoffer en vele andere bedrijven in Nederland zouden later volgen. De ziekte is sinds de uitbraak op 26 oktober 2021 niet weg gegaan. Volgens de NVWA is het de dodelijkste epidemie sinds die van 2003.
De eerste uitbraak vond plaats op het bedrijf van Sijds Dijkstra. "Dan gaat er wel een raar gevoel door je lijf", zegt de pluimveehouder over de ontdekking. Een medewerker ontdekte vijftig dode kippen bij elkaar en al snel volgden meer dode dieren. Het bleek vogelgriep en alle 35.000 kippen werden geruimd.
Het bedrijf van eendenhouder Jaap Maarsingh uit Zeewolde is het tweede bedrijf waar een besmetting plaatsvond. De ongeveer 10.000 eenden werden direct afgemaakt. Een heftige gebeurtenis die de boer niet nog eens wil meemaken. Volgens Maarsingh is er één manier om een dergelijk drama te voorkomen. "Ik zie maar een oplossing en dat is puur vaccineren."
Net als het coronavirus, muteert ook het vogelgriepvirus, vertelt Maarsingh. De Wageningen Universiteit in Lelystad liet onlangs weten drie vaccins te onderzoeken tegen vogelgriep. Als die middelen er zijn, dan ben je volgens de eendenboer ook moreel verplicht om het te gebruiken. "Wat dit is natuurlijk gewoon onhoudbaar."
Vernatting en mutatie
Het gevreesde virus is in de lente- en zomermaanden niet weggeweest. Een van de oorzaken daarvan is volgens Jaap Maarsingh de toename van natuurgebieden met vernatting. "Daar blijven trekvogels, die nemen per slot van rekening het virus mee." De vogels blijven daar overwinteren en blijven langer in het gebied tussen de pluimveebedrijven.
Dijkstra vermoedt dat het virus de bedrijven ook binnendringt via de ventilatiekanalen. "Lucht van buiten komt op een gegeven moment in die stal. Als er wat stof in de lucht zit of waterdruppeltjes en die komen met het virus in de stal, dan is het foute boel."
Een andere oorzaak zijn de mutaties van het virus. De ziekte wordt steeds agressiever constateert Maarsingh. Volgens hem was tot 2014 geen vogelgriepvirus waar de eend gevoelig voor was. Een eend kon wel de drager zijn van het vogelgriepvirus, maar werd er niet echt ziek van. Dat is de afgelopen jaren veranderd.
Russische roulette
Door de besmettelijke variant kan iedere pluimveehouder het virus op zijn bedrijf krijgen, zegt Maarsingh. "Bij alle deelsectoren komt het binnen. Het is Russische roulette." Maatregelen nemen is volgens de pluimveehouder dan ook noodzakelijk, anders blijft de ziekte rondgaan. "Een week later dan zit het in Groningen, nog een week later zit het in het westen van het land, of in het oosten van het land, of het zuiden. Het is gewoon ongrijpbaar."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vogelgriep in Flevoland: brandganzen en havik dood aangetroffen
FLEVOLAND • Wo 29 januari • Woensdag 29 januariIn Flevoland zijn de afgelopen maanden drie gevallen van vogelgriep bij wilde vogels ontdekt. Dat blijkt uit een overzicht van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). De ziekte wordt op dit moment met...
-
Toch landelijke ophokplicht, zo'n 60 Flevolandse pluimveehouders moeten dieren binnen houden
FLEVOLAND • Wo 20 november • Woensdag 20 novemberHet ministerie van Landbouw stelt toch een landelijke ophok- en afschermplicht in voor pluimvee. Die maatregel wordt ingesteld na de vogelgriepbesmetting bij een pluimveehouderij in Putten en het Duitse...
-
Pluimveehouder geraakt door nieuwe vogelgriepmaatregelen: 'Het was een kwestie van tijd'
ZEEWOLDE • Ma 18 november • Maandag 18 november"Je kon er op wachten dat het weer zou gaan gebeuren", verzucht pluimveehouder Sijds Dijkstra uit Zeewolde over een nieuw geval van vogelgriep. Deze is vastgesteld in het Gelderse Putten en het bedrijf...
recent nieuws
-
Dode katten in berucht Gelderse Diep houden politie nog altijd bezig: 'Ingewikkelde zaak'
LELYSTAD • Zo 23 februari • Zondag 23 februariBijna drie jaar nadat de eerste dode katten gevonden zijn in het Gelderse Diep in Lelystad, blijft het de vraag wat er met de dieren is gebeurd. Sinds februari 2022 zijn tientallen katten en zelfs een...
-
Burgemeester heeft bijbaan als docent: 'Mark Rutte kon het ook'
ZEEWOLDE • Zo 23 februari • Zondag 23 februariDe nieuwe burgemeester van Zeewolde, Bram Harmsma, combineert zijn functie met een bijbaan in het onderwijs. Hij heeft een aanstelling als docent bestuurskunde aan de Hogeschool Stenden in Leeuwarden....
-
Overheidsinstanties twijfelen over toekomst op social mediaplatform X
FLEVOLAND • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariSteeds meer overheidsinstanties heroverwegen hun aanwezigheid op X (voorheen Twitter). De recente uitspraken en acties van eigenaar Elon Musk hebben geleid tot kritische reflecties op het platform, waarbij...