Tien keer illegaal vissen voor de rechter: bekeuringen, maar ook vrijspraken
De politierechter heeft dinsdag boetes van 100 euro en een voorwaardelijke boete van 250 euro opgelegd aan drie hobbyvissers die zich in Bant en Lelystad niet hielden aan de regels. Eén visser werd schuldig bevonden aan illegaal vissen in de Lelystadse Vaartplas, maar kreeg geen straf opgelegd. Zes anderen kwamen er vanaf zonder veroordeling.
Er stonden maar liefst tien zaken rond illegaal vissen op de rol in de Lelystadse rechtbank. Alle vissers hadden hun zaak kunnen afdoen met een bekeuring, maar ze tekenden bezwaar aan of betaalden niet.
Verdachte viste met pas van vriend
Zoals een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die op 26 juli 2020 zonder Vispas in de Lemstervaart viste in Bant. Hij kreeg daarvoor een schikkingsvoorstel van 140 euro, maar die weigerde hij te betalen.
Volgens de politie dacht hij dat hij mocht vissen met de pas van een vriend. "Maar die is persoonsgebonden", zei de officier van justitie. De man verscheen niet ter zitting, maar had wel mazzel. De aanklager eiste nu namelijk een boete van 100 euro, omdat de zaak zo lang op de plank was blijven liggen.
Wel Vispas, maar kampvuurtje stoken mag niet
Op die manier was ook een 25-jarige man uit Ureterp goedkoper uit, dankzij zijn bezwaar. Hij viste legaal in de Lage Vaart in Lelystad op 16 mei 2020, maar maakte daar een kampvuurtje bij met takken en een boomstronk.
"In de voorwaarden van zijn Vispas staat duidelijk dat dat niet mag", zei de officier. "Kampvuurtjes zorgen namelijk voor bodemverontreiniging."
De Fries -die niet op de zitting verscheen- vertelde de politie dat het vuur op een kilometer afstand van de visplek was. In zijn bezwaar aan de rechter schreef hij dat iemand anders het had aangestoken.
"Al zou dat zo zijn, dan is hij alsnog medeverantwoordelijk", vond de politierechter. Die veroordeelde hem daarom conform de eis tot een boete van 100 euro. Iets lager dan de 140 euro op de bekeuring die hij in zijn brievenbus kreeg. "Maar ook voor hem geldt dat het veel te lang heeft geduurd voordat zijn zaak voor de rechter kwam."
Duur visuitje in het Gelderse Diep
Een 37-jarige man uit Lelystad was hoe dan ook erg duur uit tijdens zijn visuitje in het Gelderse Diep in Lelystad op 17 december 2020. Voor het vissen met levend in plaats van dood aas, kreeg hij al 980 euro boete opgelegd voor zijn twee hengels in het water.
"Daar werd ik wel wat zenuwachtig van. Dus toen heb ik per ongeluk een brandend peukie in het water geschoten, waardoor ik nog eens 140 euro boete kreeg." De boete van 320 voor een derde hengel, vocht hij echter aan.
"Want die lag achter in mijn auto, daar was ik helemaal niet mee aan het vissen", vertelde hij in de rechtszaal. Maar volgens de dienstdoende agent had de man die hengel in de hand en daar was geen vergunning voor.
De officier gaf hem het voordeel van de twijfel en maakte van die 320 euro een boete van 250 euro voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar.
Twee Duitse vrienden zien hun zaak geseponeerd worden
De zaken tegen twee Duitse vrienden (62 en 61 jaar oud) werden geseponeerd, omdat de twee hun dagvaardingen niet in de Duitse taal toegestuurd kregen. Zij zouden op 17 maart 2020 in de Lage Vaart in Lelystad zonder Vispas hebben gevist.
Rotterdammer komt goed weg
En een 59-jarige Rotterdammer wist met 'een goed gemotiveerd verhaal' onder zijn bekeuring van 140 euro uit te komen. Hij voer met zijn bootje vol hengels op de Ramsgeul in Ens op 11 juli 2020, terwijl hij daar niet mocht vissen. "En volgens de wet ben je dan in overtreding, maar dat is wel echt onpraktisch", zei hij ter zitting.
Want hij was na het vissen op een legale plek op weg naar de trailerhelling in Ens om zijn bootje uit het water te halen, zei hij. "Dus dan moet je wel met je hengels door water waar je geen vergunning voor hebt. En aan de hengels die ik bij me had, zaten geen haakjes. Die had ik er al afgehaald, omdat ik naar huis ging."
Omdat de agenten de hengels niet aantoonbaar hebben gecontroleerd op haakjes, vonden de officier en rechter dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling. "Ze hadden het wel moeten checken", zei de aanklager daar nog over. "Klopt", zei de rechter. "Er staat duidelijk in de Visserijwet dat een hengel pas een echt vistuig is als er haakjes aan zitten."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jaarlijks Op Dreef Festival dit jaar eerder door vergunningsproblemen en gebrek aan tent
BIDDINGHUIZEN • Zo 12 januari • Zondag 12 januariHet jaarlijkse Op Dreef Festival in Biddinghuizen moet dit jaar noodgedwongen eerder gehouden worden. Dat laat de organiserende Stichting de IJsvogel weten. Normaal gesproken wordt het feest aan het eind...
-
Flevoland heeft meer zelfvertrouwen nodig, vindt commissaris van de Koning
FLEVOLAND • Zo 12 januari • Zondag 12 januariFlevoland mag wel wat meer zelfvertrouwen uitstralen en meer opkomen voor de eigen belangen. Dat stelt commissaris van de Koning Arjen Gerritsen in het programma Over Flevoland Gesproken. "Ik denk dat...
-
Gemeente Almere krijgt geld om kinderen te leren fietsen
ALMERE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariAlmere heeft zich deze week aangesloten bij de City Deal 'Fietsen voor iedereen'. De City Deal is in oktober 2023 gestart met als doel meer mensen toegang te geven tot een veilige fiets en meer mensen...