Handtekeningen ouders voor vrije middelbare school in Almere zijn binnen

ALMERE • Ma 24 oktober 2022 | 10:33 • Maandag 24 oktober 2022 | 10:33

Een groep ouders uit Almere heeft voldoende handtekeningen verzameld om een aanvraag te doen voor een vrije middelbare school bij het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, kan gestart worden met een havo in het schooljaar 2024/2025.

Volgens de organisatie is er al lange tijd een wens om een middelbare vrijeschool te beginnen. Pogingen om dit samen met bestaande scholen te organiseren, zijn op niets uitgelopen. In Almere is al zo'n school voor het basisonderwijs, die verdeeld is over drie locaties. "Het vrijeschool-onderwijs groeit sterk in de stad en in de rest van Nederland", zegt Katja van der Weide, voorzitter van de school in oprichting. "De huidige basisschool groeit snel en er komt een nieuwe vestiging bij in Oosterwold. Ook in Lelystad is dit jaar een vrijeschool gestart."

Veel leerlingen gaan volgens de organisatie na de basisschool naar een vrijeschool in Amsterdam, maar zo'n eind reizen is niet ideaal, zegt Van der Weide. Ook is een abonnement voor de trein behoorlijk prijzig.

Door strenge voorwaarden waar een school aan moet voldoen is het volgens de organisatie lastig om met voortgezet onderwijs te beginnen. Zo moeten er niet te veel scholen zijn in een stad en moet er draagvlak van ouders zijn door middel van ouderverklaringen. "Het zijn eigenlijk steunbetuigingen", legt Walenka Donker, bestuurder van de school in oprichting, uit. Deze moeten via DigID gegeven worden en alleen ouders met kinderen van 10,11 en 12 jaar mogen het invullen. Het verzamelen is echt een hele klus”, vertelt Donker. "We hebben er nu voldoende om met de havo te starten maar gaan door om ook met mavo en vwo te beginnen."

Volgens Van der Weide is de rekenmethode van het ministerie niet ideaal. Die gaat namelijk uit van een gemiddelde groei van een stad, maar Almere groeit explosief. "Er wonen nu ruim 220.000 mensen in de stad en de prognose is dat er over 11 jaar alweer ruim 40.000 mensen bij zijn gekomen. Nergens in het land gaat dat zo hard. Er is hier dus zeker ruimte voor een school met mavo, havo en vwo. We willen met het ministerie in overleg om dit duidelijk te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel