Voorrang voor leraren en zorgmedewerkers bij huur Flores-toren

ALMERE • Di 18 oktober 2022 | 19:23 • Dinsdag 18 oktober 2022 | 19:23

Mensen met zogeheten 'sleutelberoepen' krijgen voorrang op een huurappartement in de Flores-toren op het voormalige Floriadeterrein. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die werken in de zorg, het onderwijs of bij de politie. Dat heeft projectontwikkelaar Amvest bekendgemaakt. Belangstellenden kunnen zich sinds dinsdag inschrijven.

Er komen 80 appartementen in de toren, die deel gaat uitmaken van de nieuwe woontoren Flores. Om in aanmerking te komen, moet de huurder minimaal drieënhalf keer de maandhuur verdienen. Dat komt neer op een maandsalaris van zo'n 3.490 euro. Niet iedereen met een sleutelberoep zal daarom zo'n appartement kunnen huren. Zo ligt bijvoorbeeld het gemiddelde salaris van een zorgmedewerker tussen de 2.000 en 2700 euro per maand en die van een leraar in het basisonderwijs rond de 2.865 euro.

Volgens een woordvoerder van Amvest is bewust gekozen voor een looneis. "We weten uit ervaring dat huurders sneller in financiële problemen komen als we die eis lager stellen. In Nederland is de inkomenseis gemiddeld vier keer de huur dus die hebben we al naar beneden bijgesteld voor deze groep."

Doorstroming
Amvest geeft ook aan dat het huizen zijn die doorstroming moeten aanmoedigen: “Het zijn geen huizen voor mensen die net van de opleiding komen en alleen een huis zoeken. Het zijn echt huizen voor mensen die al één stapje verder zijn”, zegt de woordvoerder, die ook wil benadrukken dat er per persoonlijke situatie gekeken wordt naar de looneis.

Eigenlijk was het de bedoeling dat mensen al tijdens de Floriade in het appartementencomplex zouden kunnen overnachten. Dat bleek uiteindelijk te duur en te gecompliceerd. De appartementen worden nu opgeleverd in 2023. Voor die tijd moeten de woningen in de gekleurde toren nog wel afgemaakt en bewoonbaar gemaakt worden.

Het is nog niet bekend wanneer het selectieproces begint. Ook is het nog onduidelijk wanneer mogelijke huurders kunnen gaan kijken in de toren.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel