Liesbeth Schoenman uit Marknesse wil naar de rechter om recht op zorg af te dwingen

MARKNESSE • Za 15 oktober 2022 | 8:00 • Zaterdag 15 oktober 2022 | 8:00

'Steeds meer ouderen raken verwaarloosd. 'Deze kop in de krant liet de 71-jarige Liesbeth Schoenman uit Marknesse in actie komen. "Mensen met dementie die zich thuis achter de deur maar moeten zien te redden. Artsen die aan de bel trekken dat het zo niet langer kan. We hebben 24.000 mensen die zorg nodig hebben en op de wachtlijst staan. Waar wachten die dan op? Op een plekje in een verpleeghuis? Die zitten vol. Dan zitten die mensen schijnbaar op hun dood te wachten of zo. Ik heb geen idee, maar dit gaat niet goed. In wat voor land leven wij, dat we zo met onze kwetsbaren omgaan?"

Naar de rechter
Het gaat Schoenman zo aan het hart, dat ze wat wil doen. "Al die zorgorganisaties en -instellingen zijn nu heel druk met overleggen, bespreken, rapporten opstellen. Dat schiet niet op. Als ze daar nu eens mee stoppen, dan hou je handjes over voor de zorg. Dat lijkt me een mooie oplossing. Maar voor het zover is, wil ik met medestanders naar de rechter stappen." Schoenman wijst erop dat gezondheidszorg een mensenrecht is, vastgelegd in de wet. "Het is een grondrecht. Dat wordt mensen onthouden en ik wil via de rechter afdwingen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Omdat Schoenman deze strijd niet in haar eentje kan voeren, is ze op zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in mensenrechten en in zorgrecht. "Ik zoek een advocaat die z'n nek wil uitsteken en deze mensen wil helpen. Want we moeten het toch niet willen dat mensen thuis of in verpleeghuizen verkommeren."

Schoenman krijgt uit het hele land reacties op haar strijd. "Ik kreeg deze week een mail van een vrouw over haar 98-jarige moeder. Die zit in een zorginstelling en kan geen kant op, ligt in haar eigen ontlasting. Moet ze dan zo aan haar einde komen? Zo'n verhaal raakt mij vol."

Reuring kan helpen
Omdat praten niet voldoende is, hoopt Schoenman op reuring in de samenleving. "Ik wou dat ik een boer was, dat ik trekkers had. Dan kon ik de snelweg op om hier aandacht voor te vragen", zegt ze. De beleidsmakers roept ze op om eens goed na te denken. "Je bent kind geweest, je hebt in de armen van je ouders gelegen. Die hebben je billen verschoond. En nu kijk je de andere kant op? Dat kan niet!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel