'Etalage van Almere' blijft landbouwkavel
De 'Etalage van Almere' blijft een landbouwkavel. Een motie van CDA, PVV, D66, Leefbaar Almere en VVD om het burgerinitiatief voor natuurinclusieve landbouw in Almere Buiten te omarmen is door de gemeenteraad aangenomen.
'De Etalage van Almere' is een groen gebied van zo'n 200 hectare groot. Het ligt tussen de Buitenring, Tussenring, de A6 en de Lage Vaart. Volgens boeren was de grond het laatste stuk waar permanente stadslandbouw gerealiseerd kon worden. Andere lege plekken in Almere, zoals Pampus, worden in de toekomst bebouwd.
Stadslandbouw behouden
Tot nu toe had de Etalage al een landbouwbestemming, maar boeren vreesden dat het gebied in de toekomst deels of geheel gebruikt gaat worden voor andere doeleinden. In het verleden werden allerlei projecten genoemd die daar gerealiseerd zouden kunnen worden, zoals een datacentrum, maar dat is inmiddels van de baan. Ook werden een bedrijventerrein, woningbouw en een onderstation van elektriciteitsleverancier Tennet genoemd.
De boeren willen de stadslandbouw in de Etalage graag behouden. Volgens de partijen past dat ook goed bij de 'Almere principles: Growing Green City en Feeding the City'. "Almere heeft behoefte aan voedselproductie in- en om de stad zelf. Dit zorgt voor kortere voedselketens met minder vervoersbewegingen, maar ook voor meer betrokkenheid van burgers bij de voedselproductie", aldus fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen van het CDA.
'Landbouwgrond in Almere wordt schaarser'
In en om de stad is een beperkte hoeveelheid grond in gebruik als landbouwgrond. In dertig jaar tijd is de stad van vijfentwintig naar negen boerenbedrijven gegaan. Met de toekomstige ontwikkeling van het stadsdeel Almere Pampus, zal landbouwgrond alleen nog maar schaarser worden, zegt Nieuwenhuizen. De partijen zijn daarom van mening dat natuurinclusieve landbouw een waardevolle aanvulling is in het Almeerse landschap. "Deze vorm van duurzame landbouw gaat uit van een veerkrachtig voedsel én ecosysteem en draagt tegelijkertijd bij aan de kwaliteit van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit."
Hoogspanningsmasten
Over de Etalage loopt wel een belangrijke hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad, waar op termijn een onderstation aan toe moet worden gevoegd. Volgens het CDA is dat goed te combineren met de stadslandbouw in de zone. Een meerderheid van de gemeenteraad leek tijdens de Politieke Markt op 8 september al voor te zijn. Nu is er definitief een ja gezegd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Dronken automobilist botst tegen politieauto
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen vrouw uit Almere is haar rijbewijs kwijtgeraakt nadat ze tegen een politieauto is aangereden. Het gebeurde dinsdagavond op de Havendreef. Politieagenten waren bezig met het afhandelen van een eerdere...
-
Legaal posters plakken op plakpaal in Lelystad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariOp het Stationsplein in Lelystad is een paal geplaatst waar posters en stickers op geplakt kunnen worden. De plakplaats is bedoeld voor inwoners, verenigingen, stichtingen en andere niet-commerciële organisaties....
-
Van restaurant tot IT-bedrijf: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariVlak voor corona besloot de nieuwe eigenaar van 't Huus van Guus zijn restaurant in Zeewolde te verbouwen, maar door de crisis moest het bedrijf lange tijd dicht. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten...