Minister Weerwind wil onderzoek naar misstanden in Oostvaarderskliniek

ALMERE • Do 29 september 2022 | 21:21 • Donderdag 29 september 2022 | 21:21

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming wil dat de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten een onderzoek laat uitvoeren naar de misstanden in de tbs-kliniek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek moet worden gedaan door een externe partij. De Inspectie van Justitie en Veiligheid zal toezicht houden op het onderzoek.

Vanwege het grote aantal meldingen van incidenten in een korte periode, wordt de kliniek door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gevraagd 'een plan van aanpak op te stellen hoe – in de volle breedte van de kliniek – te komen tot een veilig leef- en werkklimaat'.

In de brief staat ook dat de DJI op zoek gaat naar een interim-directeur voor de kliniek, nadat de huidige directeur gisteren heeft aangekondigd zijn functie neer te leggen. "De huidige algemeen directeur heeft om persoonlijke redenen zijn functie neergelegd", schrijft Weerwind. "DJI werft zo snel mogelijk een interim directeur met als specifieke opdracht om de benodigde veranderingen tot stand te brengen."

Vier incidenten
In de brief worden vier incidenten genoemd. Een daarvan gaat over seksueel overschrijdend gedrag van een medewerker, waarvoor die op 1 september is ontslagen. Of dat gaat over de oud-medewerker die wordt verdacht van verkrachting, is niet duidelijk.

Een andere melding gaat over een leidinggevende die grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond tegenover meerdere medewerkers. Die leidinggevende is nu op non-actief gesteld, wachtend op een uitspraak van een integriteitscommissie.

Daarnaast schrijft de minister in de brief over een medewerker die eind september is ontslagen vanwege een seksuele relatie met een tbs-patiënt. Ook is een stagiair ontslagen, omdat die een relatie met een patiënt had.

"We juichen die externe inzet en die frisse blik enorm toe."

— Marije Stokkel, manager Oostvaarderskliniek

"We hebben te maken met enorme integriteitsschendingen", stelt Marije Stokkel, manager ondersteunende diensten van de Oostvaarderskliniek. "We zijn op dit moment vooral bezig met intern onderzoek en kijken hoe we zo snel mogelijk externe expertise naar binnen kunnen halen die ons daarbij gaat begeleiden." De Oostvaarderskliniek is erg positief over de brief van minister Weerwind. "We juichen die externe inzet en die frisse blik enorm toe." Op de vraag of het personeel zich nog wel veilig voelt, gaat Stokkel niet in.

Meer incidenten?
Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er meer incidenten bekend, maar hoeveel wil hij niet zeggen. Deze zouden zich allemaal de afgelopen jaren hebben afgespeeld.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Oostvaarderskliniek door de minister onder curatele werd gesteld. Dat meldde Omroep Flevoland op basis van berichtgeving van de Telegraaf. Volgens een woordvoerder is dat niet correct. De krant schreef ook dat er acht misstanden in de brief benoemd waren. Dat zijn er slechts vier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel