Kookboek vol Flevolandse gerechten en ingrediënten

FLEVOLAND • Di 27 september 2022 | 6:26 • Dinsdag 27 september 2022 | 6:26

De Almeerse chef-kok Sharon de Miranda heeft een nieuw kookboek geschreven. Het heet 'Sharon gaat lokaal'. Het is een kookboek met recepten, ingrediënten en verhalen van Flevolandse bodem. De Miranda wilde een boek maken met lokaal lekkers. Alle recepten in het boek zijn op basis van Flevolandse producten.

Om inspiratie op te doen maakte zij een culinaire reis door Flevoland. "Ik ging op reis door de provincie en dat vond ik geweldig. Ik wist niet dat we hier zoveel hadden", zegt De Miranda. Ze ziet het kookboek als een eerbetoon aan de Flevolandse boer. "Ik ben bij de boeren langs geweest om ingrediënten te zoeken. En ik wilde van ze weten; waarom doe je dit, wat is je passie? Maar vooral ook: wat vind je zelf het lekkerste met het product wat je maakt." De Miranda ging daarna aan de slag om op basis van de ingrediënten recepten te gaan bedenken.

De presentatie van het kookboek was maandagavond bij restaurant Boer Kok in Lelystad. Chef Gerard Flantua toverde de gerechten uit het boek op tafel. Hij noemt het boek een opsteker. "Het is belangrijk om de consument bewust te maken van alle producten die we hier hebben. Je hebt bijna niets van buiten nodig."

"Heel apart en verfrissend"
De Flevolandse boeren leverden de basis voor de recepten. Zij zitten bij de presentatie als eregast aan tafel. Het voorgerecht is gerookte gele biet met rode kruluitjes. En daarbij een romige dressing met knoflookolie. Alles lokaal. "Heel apart en verfrissend", zegt één van de boeren aan tafel. Het hoofdgerecht bestaat uit stierenvlees uit de Kemphaan, gekookt in stroop en kersenbier, verteld Gerard Flantua.

Sharon de Miranda zegt dat ze verbaasd was over de hoeveelheid producten die hier van het land komen. "Van 80 procent dacht ik; hebben we dat überhaupt in Nederland. Zoals quinoa, sojabonen, gember, saffraan of allerlei soorten pepers. Ik ben ook zeker een paar kilo aangekomen door al dat proeven."

De recepten zijn volgens De Miranda voor iedereen te maken. "Ik sta volgens mij wel bekend om makkelijke gerechten. Ik vind dat recepten toegankelijk moeten zijn voor iedereen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel