Horsterwold 50 jaar: "Uniek dat het op vruchtbare grond staat"

ZEEWOLDE • Ma 26 september 2022 | 7:04 • Maandag 26 september 2022 | 7:04

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste bomen werden geplant van het Horsterwold. Het bos bij Zeewolde is uitgegroeid tot een volwaardig natuurgebied. Bijzonder: Het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa.

Christian Zalm werkte 50 jaar geleden bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders als landschapsarchitect. Hij is één van de bedenkers van het Horsterwold. "Wat dit bos uniek maakt is dat het geplant is op vruchtbare grond. Normaal wordt dat nooit gedaan, goede grond gaat naar de akkerbouw. In de tijd dat dit gebied werd aangelegd was er genoeg landbouwgrond omdat door de modernisatie minder boeren nodig waren. Ook was er de roep uit de maatschappij voor meer recreatiegebieden", vertelt Zalm.

Hans Breeveld van Staatsbosbeheer is boswachter in het Horsterwold maar was in zijn jonge jaren ook al druk in het gebied. "Ik heb met collega’s boompje voor boompje geplant en nu werk ik weer in dit gebied. Heel speciaal", zegt Breeveld.

Stille Kern
Het gebied is 3700 hectare. Bijzonder in het Horsterwold is dat er een deel in het midden niet volgeplant is met bomen. Het is bewust leeggelaten. "De Stille Kern is heel bijzonder. Bossen in Nederland waren in die tijd dat het Horsterwold werd aangelegd productiebossen. Houtkap was belangrijk. Het is dan natuurlijk raar om een deel in een bos niet te beplanten. Toch is dat hier gelukt. In de Stille Kern kon en kan de natuur haar eigen gang gaan".

Toekomst
Boswachter Breeveld maakt zich zorgen over de toekomst van het bos. "Ik hoop dat het niet opgedeeld wordt in kleinere stukken bos. Er is een toenemende vraag naar ruimte in Nederland. Maar het Horsterwold moet één groot bos blijven", zegt de boswachter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel