Voedselbank Dronten hoopt op nieuwe klanten

DRONTEN • Ma 19 september 2022 | 23:02 • Maandag 19 september 2022 | 23:02

De Stichting Voedselbank Dronten hoopt dat het aantal klanten gaat toenemen. Volgens Jan Groenendijk van de voedselbank kan het niet anders dan dat er zich meer mensen zullen melden. Dat heeft alles te maken met het feit dat nu meer mensen in aanmerking komen voor hulp.

Afgelopen weekeinde verhoogde Voedselbanken Nederland de norm voor alleenstaanden en gezinnen om in aanmerking te komen voor hulp. Dat betekent dat mensen per maand meer mogen overhouden in de portemonnee om toch recht te hebben op hulp. "Het gaat erom hoeveel je van je inkomen of uitkering per maand overhoudt na aftrek van de vaste lasten", zegt Groenendijk. "Tot vorige week lag die grens voor een alleenstaande op 250 euro. Dat is opgeschroefd tot 300 euro. En voor een gezin met één kind was die grens 450 euro. En die ligt nu 70 euro hoger, op 520."

Meer mensen komen daarmee in aanmerking voor hulp van de voedselbank. Groenendijk hoopt dat die mensen de weg naar de Stichting Voedselbank Dronten zullen weten te vinden. Maar dat lijkt in de gemeente nog niet het geval te zijn. "Onze collega's in Almere en Lelystad zagen in de coronatijd het aantal klanten toenemen", zegt Groenendijk. "Maar hier gebeurde dat niet."

Schaamte
Groenendijk weet niet waarom het aantal klanten in Dronten niet groeide. "Het kan zijn dat mensen niet weten dat de voedselbank bestaat. Het kan zijn dat mensen niet weten dat ze er voor in aanmerking komen. En het kan zijn dat mensen zich schamen om voor hulp aan te kloppen."

Groenendijk adviseert mensen die twijfelen of ze hulp kunnen krijgen om uit te rekenen hoeveel ze per maand overhouden. "Als je er recht op hebt, kun je elke week een pakket voedsel krijgen met daarin zowel vlees als zuivel en verse groenten. De pakketten zijn zo samengesteld dat je er drie maaltijden uit kunt halen." Mensen die om welke reden dan ook hulp nodig hebben, hebben met het wekelijkse voedselpakket in ieder geval één zorg minder, zegt Groenendijk. "Ik hoop echt dat het opschroeven van de norm betekent dat meer mensen onze deur weten te vinden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel