Nieuwe directeur Batavialand wacht behoorlijke klus

LELYSTAD • Za 17 september 2022 | 8:03 • Zaterdag 17 september 2022 | 8:03

Het gaat niet zo goed met de musea in Nederland. En ook Batavialand in Lelystad heeft daar last van: het aantal bezoekers is sinds corona enorm afgenomen. Astrid Hertog is sinds enkele maanden de nieuwe directeur van het museum en zij is er helemaal klaar voor om Batavialand uit het dal te trekken, door middel van een vernieuwingsslag. Ze denkt dat ze daarvoor zo'n drie of vier jaar nodig heeft.

Wat haar zo aantrekt in dit museum? "Ik vind de mix die dit museum biedt bijzonder en uniek voor Nederland. Aan de ene kant het verhaal van die prachtige polder die op een heel unieke manier is gemaakt. En aan de andere kant heel veel oude geschiedenis ook, door de vele oeroude scheepswrakken die in de grond zitten. Tenslotte is er nog de werf met de mooie Batavia."

De Batavia

Door de wol geverfd
Aan ervaring ontbreekt het deze kunsthistoricus niet. Ze studeerde beeldende kunst en bouwkunst en ze bekleedde al verschillende functies in de culturele sector, zoals bij het Nationaal Glasmuseum en het Spoorwegmuseum. Ze heeft zin in de "interessante vernieuwingsslag die eraan komt, die ik met het team aan ga pakken".

Ze realiseert zich ook dat ze aan een zware klus begint, vooral vanwege de economisch vreemde periode waar we nu in zitten. Eerst was er corona en daarna kwam de energiecrisis, die nu door de enorme inflatie ook weer veel effect heeft op de portemonnee van zowel musea als de bezoekers. En, voegt ze toe: "Het is ook nu nog spannend, want we weten natuurlijk niet of er nog een coronagolf komt. En dat geldt voor meer sectoren."

'Wat een ramp!'
Ze weet wel waarom bezoekers wegbleven: "Doordat musea tijdens corona niet wisten of en hoeveel steunmaatregelen er zouden komen, is er behoorlijk bezuinigd op de programmering. Dat ziet de bezoeker ook." Dan is natuurlijk de vraag hoe je die bezoekers weer naar het museum krijgt? "Dat heeft zowel tijd als geld nodig", zegt Hertog. "We gaan weer tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten organiseren, zodat we weer zichtbaar zijn voor het publiek. En in oktober is het de maand van de geschiedenis, met als thema 'Wat een ramp!' en rampen heeft de Flevolandse geschiedenis natuurlijk veel gekend, met al die scheepsrampen. Dus dat pakken we groot op, met kijkjes achter de schermen in het depot, een route langs alle rampverhalen, enzovoort."

De wensen van de enthousiaste directeur zijn groot en eigenlijk is het pand te klein voor alle plannen en ambities. En behalve wensen zijn er ook dingen die moeten. Het bekende schip de Batavia is dringend aan onderhoud toe en moet het water uit. Het schip zal daarna ook op het droge blijven, moet overkapt worden en daar is ruimte voor nodig. Het is de bedoeling dat de werkplaatsen van de scheepswerf bij de Batavia worden geplaatst.

Geld
De nieuwe directeur is druk bezig om geld binnen te halen bij sponsors en overheden, want nieuwe ideeën en projecten kosten geld. Inmiddels is er twee miljoen binnen voor het restaureren van de Batavia. Al is dat nog niet genoeg. Hoeveel geld ze exact nodig heeft voor de restauratie van de Batavia en alle andere plannen, weet ze nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel