Diana Woei: het weer wordt steeds extremer
Ze was er niet op uit Bekende Nederlander te worden. Meteoroloog Diana Woei, die deze maand dertig jaar in het vak zit, was veel liever internationale zaken gaan doen bij het KNMI "maar toen bereikte ik het glazen plafond".
Woei, die ook weervrouw is bij Omroep Flevoland, was als middelbare scholier vaak het enige meisje in de wiskundeklas. Wiskunde "was ik niet zo goed in", was voor haar het achtste vak op het VWO. Het zat samen met natuur- en scheikunde in een beta-pakket, dat tegenwoordig N&T of N&G wordt genoemd. "En die klassen zijn tegenwoordig gemengd," weet ze van haar dochters.
Na haar middelbare schooltijd volgde een studie geologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: "Geologie is reuze interessant. Via de aardlagen kijk je naar het verleden". Haar eerste baan na de VU was in een laboratorium van Halliburton, dat technische producten en diensten levert voor olie- en gaswinning.
Studeren in Engeland
Maar dat was het niet; ze schreef op een vacature bij het KNMI. Hoewel geologie anders doet vermoeden, had ze op de VU de juiste papieren gehaald voor het weerinstituut. Meteen na haar aanstelling volgde Woei een 'gedegen meteorologie-opleiding van vijf maanden in Engeland'. Diana: "Wiskunde kwam me daar goed van pas. Ik was er beter in dan ik had vermoed in mijn middelbare schooltijd."
Was het bij Halliburton nog een echte mannenwereld, bij het KNMI werden tegelijk met Woei meer vrouwen aangenomen. Het instituut kon toen zelfs weervrouwen leveren aan radio en tv toen daarom werd gevraagd. Anderen waren Monique Somers en Mieke Klaassen. Maar Diana Woei had haar zinnen gezet op de afdeling internationale betrekkingen van het KNMI: "Als Nederland moet je internationale afspraken maken over waarnemingen en gebruik van satellieten".
Peter Timofeeff
Toch werd ze ingewerkt door Peter Timofeeff voor het weer op de landelijke tv. Ze begon bij het ontbijtnieuws en later de middageditie. Sinds jaar en dag is ze ook te zien bij Omroep Flevoland.
Daar heeft ze aflopen zomer steevast veel warme en droge dagen aangekondigd: "Ik heb nu dertig jaar meegemaakt. In het begin waren de temperaturen gemiddeld of rond normaal. Maar de laatste jaren wordt het steeds extremer. Dat baart me wel zorgen. Het klimaat verandert door de uitstoot van co2, versterkt door de mens. Het proces is versneld. Dat merk je ook aan de zomers. Die zijn droger en heter."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Tankwagen gekanteld op N50, weg bij Ens dicht
ENS • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberDe N50 in de richting van Emmeloord is bij Ens dicht. In de richting van Zwolle is de linkerrijstrook dicht. Automobilisten moeten omrijden, omdat een gekantelde tankwagen met veevoer de weg blokkeert...
-
Predikant uit Dronten zet zich in voor kerkasiel in Kampen
DRONTEN • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberEen kerkdienst die al meer dan een maand duurt moet voorkomen dat de Oezbeekse familie Babayants Nederland wordt uitgezet. De Drontense emeritus predikant Riek van Haeringen is één van de predikanten...
-
2024: vier misdrijven met dodelijke afloop, vooral binnen gezin
FLEVOLAND • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberEr kwamen in 2024 vier mensen in Flevoland om het leven door een misdrijf. Het waren stuk voor stuk opvallende zaken. In drie gevallen was het slachtoffer iemand uit het eigen gezin. Bij de vierde zaa...