'Almere handhaaft eigen regels over verdeling huurwoningen niet'
De gemeente Almere doet niet genoeg om te controleren of sociale huurwoningen volgens de regels worden aangeboden en verdeeld. Dat zegt het Cliënten Beraad Almere (CBA), dat de belangen behartigt voor Almeerders met een laag inkomen. Het CBA vindt dat de manier waarop huurwoningen nu verdeeld worden onrechtmatig is, en vraagt de Almeerse Rekenkamer om een onderzoek in te stellen.
De manier waarop sociale huurwoningen in een gemeente verdeeld worden, staat in de 'huisvestingsverordening'. Het CBA signaleerde drie manieren waarop de verdeling in Almere tegen de Almeerse huisvestingsverordening in gaat. Ten eerste zouden er onrechtmatige eisen worden gesteld bij het toewijzen van de 'spaceboxen', kleine modulaire studentenwoningen in het Odeonpark.
Particulier verhuurder Van der Linden Vastgoedmanagement verlangt van potentiële huurders namelijk dat zij een salaris van minstens 1.000 euro per maand hebben. Hebben studenten dat niet, dan mag een ouder of voogd met een jaarinkomen van minstens 30.000 euro garant staan. Volgens het CBA mag de verhuurder echter die eis niet stellen, omdat daar niets over staat in de huisvestingsverordening.
"Alle spelregels moeten in die huisvestingsverordening staan", zegt John van der Pauw van het CBA. "En daarin staat niet dat je aan studenten een inkomenseis mag stellen." Het CBA kaartte dat vorig jaar november aan bij het college van burgemeester en wethouders. Daarop reageerde de gemeente dat de particuliere verhuurder wel degelijk aanvullende eisen mag stellen, zolang de regels in de huisvestingsverordening ook maar gevolgd worden.
Inschrijfduur of loting
Ten tweede stelt het CBA vast dat sociale huurwoningen van woningcorporaties niet op de juiste manier worden aangeboden. Volgens de huisvestingsverordening moeten sociale huurwoningen die vrijkomen om de beurt worden toegewezen op basis van inschrijfduur en op basis van loting. Wie kijkt naar het aanbod van sociale woningen op woningnetalmere.nl, de enige site waarop deze mogen worden aangeboden, ziet echter dat er veel minder woningen via loting worden verdeeld. "Die verhouding is totaal uit het lood geslagen", zegt Van der Pauw.
De belangenbehartiger constateert in een tweede brief aan de gemeente dat dat consequent het geval is. In een reactie uit juni 2022 zegt de gemeente dat woningcorporaties inderdaad niet structureel om en om op basis van inschrijfduur en loting hun woningen aanbieden. De toepassing van die regel zou uit het oog verloren zijn, maar vanaf dat moment weer structureel worden toegepast. "Maar als je nu kijkt op woningnet, is het nog steeds niet fifty-fifty", zegt Van der Pauw.
Waar is het aanbod van particuliere sociale huurwoningen?
Ten slotte merkt het CBA dat er op woningnetalmere.nl geen particuliere sociale huurwoningen worden aangeboden. Uit cijfers van de Metropoolregio Amsterdam zou blijken dat er in Almere 1700 particuliere sociale huurwoningen zijn, maar het CBA merkt op dat die nooit op de officiële website worden aangeboden. Waar die woningen dan wel worden aangeboden, weten zij ook niet. Woningnet Almere is de enige website waarop Almeerse sociale huurwoningen aangeboden mogen worden.
De gemeente geeft aan ervan uit te gaan dat particuliere aanbieders van sociale huurwoningen dat netjes via Woningnet doen. Dat willen ze stimuleren door de advertentiekosten op zich te nemen. Maar de gemeente geeft ook aan dat er keuzes gemaakt moeten worden, en dat de handhaving hierop momenteel minimaal is.
"Wij hebben het keurig in overleg geprobeerd aan te kaarten, maar er gebeurt niets mee"
Wat gaat de Rekenkamer met het verzoek doen?
Omdat het CBA vindt dat de gemeente de regels in haar eigen huisvestingsverordening onvoldoende handhaaft, vraagt het beraad de Almeerse Rekenkamer nu om een onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid van het beleid. "Dan zoek je naar een manier om te zorgen dat dingen wel gebeuren zoals ze moeten gebeuren. Dan is de Rekenkamer van Almere er voor om een onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van de woonruimteverdeling in Almere."
De Rekenkamer geeft aan het verzoek te hebben ontvangen en te zullen bestuderen. Directeur Scott Douglas noemt het een belangrijk dossier. Of de Rekenkamer ook daadwerkelijk een onderzoek gaat doen, is nog niet duidelijk.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Buurtbewoners tegen komst buitenzwembad: 'Deze locatie is niet geschikt'
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariOmwonenden van het toekomstige buitenzwembad in de Almeerse Muziekwijk vrezen voor verkeersdrukte en geluidsoverlast. Ze hebben een brandbrief aan de gemeenteraad gestuurd en gaan volgende week handtekeningen...
-
Preventief fouilleren rond Raedeckerstraat opgeheven, woning blijft gesloten
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariDe politie mag in en rondom de John Raedeckerstraat in Almere niet meer preventief fouilleren of auto's controleren. Dat heeft burgemeester Hein van der Loo besloten. Tien dagen geleden werd deze omgeving...
-
Modaal inkomen lang niet voldoende voor gemiddelde huurwoning in de vrije sector
FLEVOLAND • Ma 20 januari • Maandag 20 januariEr is bijna een maandinkomen van 4700 euro bruto nodig om een gemiddelde huurwoning in de vrije sector in Flevoland te kunnen huren. Dat blijkt uit cijfers van het onafhankelijke woningplatform Pararius....