Meidty Keizer zat in Kamp Lemmer: 'Gehuild vanwege kou en sneeuw'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 15 augustus 2022 | 6:22 • Maandag 15 augustus 2022 | 6:22

Als tienjarig meisje komt Meidty Keizer vanuit Indonesië aan in Nederland. Het is juli 1950 als de boot vanuit Tandjong Priok aanmeert in de haven van Amsterdam. "Regen, koud en regen", zijn de eerste herinneringen van Keizer aan Nederland. In de daarop volgende winter zit ze in het noordelijkste puntje van Noordoostpolder in 'Kamp Lemmer' samen met haar familie. "Daar heb ik voor het eerst gehuild vanwege pijn door kou en sneeuw."

Net als vele duizenden andere Indische Nederlanders vertrekt ook het gezin Keizer naar Nederland. Na een jarenlange bloedige onafhankelijkheidsoorlog wordt Indonesië in 1949 een onafhankelijk land.

Indiëherdenking
Het is vandaag 15 augustus, de dag waarop in 1945 Japan capituleerde. Ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië kwam daarmee een eind. In de jaren daarna ontstond er een onafhankelijkheidsoorlog.

Op verschillende plekken in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij deze gebeurtenissen en de gevolgen daarvan. In Almere gebeurt dat vanmiddag in het Bos der Onverzettelijken.

Het gezin van Meidty Keizer komt gedesillusioneerd aan in Amsterdam waarna het naar verschillende kampen wordt gebracht. De mensen uit Indonesië worden als een bezienswaardigheid bekeken, vertelt Keizer. Zo wordt aan het kind werd gevraagd waarom ze bruin is. Het maakt veel indruk op het jonge meisje.

Als eerst werd het gezin opgevangen in een oud militair kamp in Teuge. In de winter van 1950 op 1951 vertrekt het gezin van Meidty naar het noordelijkste stukje van de Noordoostpolder: Kamp Lemmer.

"Verschrikkelijk natuurlijk. Alweer een kamp", verzucht de nu 82-jarige. Het zijn een paar houten barrakken die overgebleven zijn bij het inpolderen. Op een paar kilometer van het dorp Lemmer ligt het kamp midden in de leegte van de polder.

Meidty Keizer heeft slechte herinneringen aan haar tijd in Kamp Lemmer. "De barakken hadden grote gaten en kieren. Je had het er altijd koud." Deze kou maakte grote indruk op het tienjarige meisje. Het is de strengste winter die ze ooit heeft meegemaakt. Ze weet nog hoe ze door de sneeuw vanuit haar school in Lemmer naar het kamp liep. "Daar heb ik voor het eerst gehuild vanwege pijn door kou en sneeuw."

De familie sliep op matrassen gemaakt van stro. Samen met 21 andere gezinnen, zat Meidty met haar familie in het kamp. De barakken werden in die tijd ook wel 'strafkampen' genoemd.

Over het dagelijks leven in het kamp weet Meidty Keizer niet veel meer. "We hebben het achter ons gelaten." Ook haar ouders spraken nadien weinig over de eerste jaren in Nederland in de kampen. Het gezin probeerde het gewone leven zo goed mogelijk weer op te pakken.

Het Cultuur Historisch Centrum in Noordoostpolder wil graag meer te weten komen over Kamp Lemmer. De stichting is dan ook op zoek naar mensen die herinneringen hebben aan het kamp. Dat kan zijn omdat je er hebt gewoond, maar misschien zijn er ook mensen uit de polder of uit Lemmer met verhalen over het kamp.

Op maandag 15 augustus zendt Omroep Flevoland de Indiëherdenking in Almere rechtstreeks uit. Deze uitzending vanuit het Bos der Onverzettelijken begint om 15:50 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel