Maxima-centrale op waterstof is 'belangrijke stap in verduurzaming'

LELYSTAD • Ma 1 augustus 2022 | 17:58 • Maandag 1 augustus 2022 | 17:58

Een belangrijke stap in de verduurzaming van het energiesysteem. Zo noemt Ad van Wijk, professor Toekomstige Energiesystemen aan de TU Delft, het ombouwen van de Maxima-centrale voor de verwerking van waterstof.

Engie bouwt één van de twee turbines van de centrale in Lelystad om. De energiecentrale maakt nu elektriciteit uit aardgas, maar daar komt veel Co2 bij vrij. Volgens Van Wijk zit daar het grote verschil met waterstof. “Nu stook je aardgas en als je één kilowattuur aan elektriciteit produceert dan emitteer je ongeveer een kleine halve kilo aan Co2. Stook je waterstof, dan heb je geen Co2-emissies meer, dus dan bespaar je in feite per kilowattuur een kleine halve kilo aan Co2.”

De energiecentrale produceert straks geen waterstof, maar draait op waterstof waardoor de uitstoot van de centrale afneemt. De waterstof moet opgewekt worden. “Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager”, zegt Van Wijk. Ook zegt hij dat waterstof van bijna alles te maken is. Door water te splitsen krijg je waterstof en zuurstof. In die waterstof zit de energie. Je kunt dat halen uit fossiele brandstoffen, maar het liefst haal je dat uit duurzame bronnen zoals zon, wind en water.

Nu de gasprijzen blijven stijgen door de Russisch-Oekraïense oorlog en de gevolgen van de opwarming van de aarde zichtbaarder worden, is het volgens energiebedrijf Engie, eigenaar van de centrale, voor de energiemarkt nog belangrijker om snel te verduurzamen.

De productie van waterstof is duur, maar volgens de professor van de TU Delft is waterstof vooral interessant bij de verwerking en aanvoer van grote hoeveelheden. "Als je veel wilt produceren dan moet je het op zee gaan produceren of misschien in de Sahara. Dan is omzetting naar waterstof interessant, want dan kan je het veel goedkoper transporteren over grote afstanden en ook veel goedkoper opslaan. Ook seizoensopslag is dan mogelijk. Zo kan je de goedkope zonne-energie van de zomer naar de winter verplaatsen.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel