Nationaal Park Nieuw Land wordt decor voor Grachtenfestival

LELYSTAD • Wo 27 juli 2022 | 17:11 • Woensdag 27 juli 2022 | 17:11

Het Grachtenfestival organiseert zaterdag 13 augustus drie optredens in Nationaal Park Nieuw Land. Vorig jaar werd op verschillende plekken in Lelystad binnen opgetreden. Dit jaar staan er optredens gepland in de buitenlucht. "Op drie plekken bouwen we podia, en het idee is dat mensen kunnen wandelen van de ene naar de andere", zegt Marie-Luce Bree, directeur van het grachtenfestival.

Elk uur begint er op de podia een optreden. "We hopen een klein festivalsfeertje neer te zetten. Hopelijk zijn er veel mensen in het park op zaterdagmiddag, die horen dan de muziek en zo willen we ze verrassen." Het Amsterdam Panflute Trio, klassiek gitaristen Fono Duo en chansonniers Caroline Rutten en Dirk Overbeek geven tijdens het minifestival een concert.

"Het Grachtenfestival is 25 jaar geleden opgericht om klassieke muziek uit de concertzaal te halen, en weer naar buiten te brengen", vertelt Bree. Eerst deed de organisatie dat op pontons in de grachten van Amsterdam, maar al snel gingen ze op zoek naar andere plekken. "De afgelopen vijf jaar zijn we op uitnodiging van de gemeenten ook naar de metropoolregio rondom Amsterdam gaan kijken."

Nieuwe muziek ontdekken
Het minifestival in Lelystad is een van tientallen evenementen in en rondom Amsterdam waar optredens gepland staan. "Veel gebeurt in monumentale panden, maar er zijn ook optredens in moderne architectuur, en in Amsterdam staan we zo'n beetje op elke grote markt. En er zijn concerten bij mensen thuis", zegt de festivaldirecteur. "En omdat we dit jaar vijfentwintig jaar bestaan, zijn er ook een paar concerten op bijzondere locaties, zoals in de Johan Cruijff ArenA."

"Wij proberen zo breed mogelijk te programmeren. We begonnen vijfentwintig jaar geleden met klassieke muziek, maar daar is ook jazz bijgekomen." Ook Franse chansons uit de twintigste eeuw staan op het programma. "Eigenlijk proberen we mensen te verleiden om hun eigen smaak te ontdekken. Al onze concerten duren ook maar een uur. Dus houd je niet van opera? Misschien vind je een saxofoonkwartet of het Franse chanson wel leuk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel