Rijkswaterstaat baalt van indringers natuurgebied Trintelzand

LELYSTAD • Wo 27 juli 2022 | 6:23 • Woensdag 27 juli 2022 | 6:23

"Het mag niet en het is gevaarlijk." Dat zegt Rijkswaterstaat over mensen die Trintelzand betreden, een natuurgebied halverwege de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Volgens Hans Vos van Rijkswaterstaat halen de indringers bordjes met 'verboden toegang' weg en worden hekken opengebroken.

"We zien motorcrossers, kitesurfers, mensen die parkeren op het fietspad langs de dijk. Zelfs een auto met boottrailer. Terwijl er genoeg gebieden zijn waar ze wel terecht kunnen", aldus Vos.

Trintelzand is een rustgebied voor vogels en gesloten voor het publiek. Vos: "Voor mensen zelf kan het gevaarlijk zijn vanwege drijfzand. Maar geluid en herrie verdrijven ook de vogels."

Het natuurgebied ligt midden tussen Lelystad en Enkhuizen

Vogelgriep
Naast het drijfzand is de heersende vogelgriep een ander gevaar. "Mensen brengen zichzelf maar ook hun huisdieren in gevaar. Wanneer een hond bijvoorbeeld een besmette gans in zijn bek neemt kan de hond ook ziek worden. En als de vogels opvliegen verspreiden ze de vogelgriep." Ook zit er regelmatig blauwalg in het water.

Naast de gevaren voor mensen, dieren en natuur is er nog een belangrijke reden om niet op de opgespoten oevers en bermen te lopen of rijden. "Die zijn bedoeld als dijkversterking. Als dat kapot wordt gereden, zorgt dat voor erosie en aangrijpingspunten voor het water."

Verboden toegang
Voor Trintelzand is een korte geasfalteerde strook aangelegd met een toegangsweg naar het gebied. Daar maakt Rijkswaterstaat gebruik van als de dijk onderhouden moet worden. De toegangsweg is afgesloten met twee hekken maar die worden keer op keer vernield. Ook worden de bordjes met de tekst 'verboden toegang' weggehaald.

Een van de losgemaakte bordjes

"Die borden zetten we niet zomaar neer, er is echt een reëel gevaar. Deze gebieden worden ook niet permanent in de gaten gehouden, dus als er wat gebeurt is er niet 1,2,3 hulp. Dat moeten mensen zich heel goed realiseren." Vos roept mensen op voortaan plekken op te zoeken die wel voor iedereen toegankelijk zijn. Die zijn te vinden in de app en op de website van Zwemwater.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel