GGD start volgende week met vaccineren tegen apenpokken

FLEVOLAND • Ma 25 juli 2022 | 8:11 • Maandag 25 juli 2022 | 8:11

GGD Flevoland start volgende week met de eerste vaccinaties tegen apenpokken. Dat vertelde Sven van der Burg van de GGD maandagochtend in Dit is Flevoland. Het vaccineren vindt vanaf 1 augustus plaats in de reguliere GGD-locaties.

In Den Haag en in Amsterdam wordt deze week al gestart met het prikken van de risicogroep. Dat komt omdat in die regio's de meeste besmettingen worden vastgesteld.

Volgens Van der Burg gaat het in Flevoland om een kleinschalige vaccinatiecampagne en valt deze in grootte absoluut niet te vergelijken met de coronaprikcampagnes. "Op dit moment is er slechts een handjevol besmettingen met apenpokken in Flevoland."

Alleen Flevolanders die een verhoogd risico op besmetting met de pokkenvariant hebben, worden uitgenodigd door de GGD. Dat zijn met name mannen die seks hebben met mannen, aldus de GGD-woordvoerder. Om uitgenodigd te kunnen worden voor een vaccinatie moet je overigens ook al meedoen aan het PrEP-programma. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en is een medicijn dat wordt gebruikt om een hiv-infectie te voorkomen.

Op 21 juli waren er in Nederland 712 besmettingen met apenpokken vastgesteld. Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel