Audiotour begeleidt bezoekers naar het binnenste van de Knardijk

LELYSTAD • Zo 24 juli 2022 | 17:38 • Zondag 24 juli 2022 | 17:38

Bezoekers kunnen de komende maand een kijkje nemen in de binnenkant van de Knardijk. Ter hoogte van de Meerkoetenweg is op de dijk een gleuf gegraven waar bezoekers doorheen kunnen lopen. Via een audiotour worden zij daar meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de Knardijk.

De Knardijk sloot vroeger de zuidkant van Oostelijk Flevoland af. Inmiddels loopt de dijk dwars door het landschap en zorgt hij niet meer voor droge voeten in de polder. De Knardijk is een 'slapende dijk' en die status is ook de titel geworden van het kunstproject 'De Slapende Dijk, een muzikale reis door de tijd'. Architect Dingeman Deijs en theatermaker en componist Jolle Roelofs zijn de bedenkers.

"Als je de dijk in loopt, dan heb je het gevoel dat je deel wordt van de dijk", zegt Jolle Roelofs. "Daardoor ga je ervaren hoe het is om dijk te zijn." Bovenop de dijk is een 'loopgraaf' gegraven van één meter diep en honderd meter lang. Bezoekers hebben een smartphone (en een koptelefoon) nodig om de audiotour te doen. Tijdens de tocht door de gleuf houden ze korte pauzes op gemarkeerde plekken. Daar horen zij muziek die past bij de locatie. Zo wordt het verhaal van de dijk verteld.

De Knardijk heeft in 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan, van een omringdijk die het water keerde, via een dijk midden in de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn functie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk.

De audiotour is tot het einde van augustus gratis te bezoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel