'Zwemvest dragen in kano is eigen verantwoordelijkheid'
Op snelle motorvaartuigen is het dragen van een zwem- of drijfvest verplicht, maar wie in Nederland een kano of bijvoorbeeld een waterfiets huurt, krijgt alleen het dringende advies om zo'n vest te dragen. Dat zegt brancheorganisatie voor recreatie Hiswa-Recron.
Het nieuws over een dodelijk ongeval met een kano op het Veluwemeer donderdag maakt veel los op sociale media. Mensen reageren verbaasd dat het gezin geen zwem- of reddingsvesten zou hebben gedragen.
Volgens woordvoerder Jan Ybema van Hiswa-Recron is het niet mogelijk dit verplicht te stellen en door recreatieondernemers is het ook niet te controleren. "Maar het wordt wel dringend aangeraden. Op het water liggen allerlei gevaren op de loer. Bijvoorbeeld door veranderend weer, of door golfslag. Je kunt ook snel onderkoeld raken. Je moet dat nooit onderschatten en adviezen goed ter harte nemen. Zeker als er ook kinderen aan boord zijn. Maar uiteindelijk is het toch de huurder zelf die bepaalt of hij een vest aantrekt."
In de praktijk zien verhuurders nogal eens dat klanten het advies in de wind slaan en van de vesten afzien. Bijvoorbeeld omdat ze die te warm vinden, of omdat ze niet comfortabel zitten. Hiswa-Recron noemt dat zeer onverstandig. "Ook wanneer je zelf een bootje hebt, is het altijd verstandig om een zwem- of drijfvest te dragen. Met name met kinderen moet je extra alert zijn. Om het geld hoef je het niet te laten: voor een paar tientjes heb je al een vest."
Volgens Ybema is er de laatste jaren al veel aandacht gekomen voor veiligheid op het water. Met de campagne 'Varen doe je Samen!' roepen organisaties in de watersport en beroepsvaart bijvoorbeeld op om altijd goed voorbereid het water op te gaan. "Dat gaat dan over het gebruik van vesten, over hoe je als plezier- en beroepsvaart met elkaar omgaat, maar ook over praktische dingen als het veilig gebruik van gas aan boord van een schip."
Verhuurbedrijf zwaar aangeslagen, zwemvesten waren aangeboden
Volgens de Harderwijker Courant verbleef het Duitse gezin op de camping van Europarcs Bad Hoophuizen bij het Gelderse Hulshorst. Daar had de familie ook de kano gehuurd waarmee het ongeluk uiteindelijk gebeurde. Het verhuurbedrijf Windy Waters is zwaar aangeslagen door het ongeluk en is daarom vrijdag dicht gebleven. "We zitten met dezelfde vragen als iedereen en weten niet wat er gisteren op het meer is voorgevallen", zegt de eigenaar van Windy Waters tegen de krant.
Volgens het verhuurbedrijf waren er zoals altijd zwemvesten aangeboden, maar kunnen de kanovaarders niet verplicht worden deze ook te dragen. "Als mensen deze echter niet aantrekken, hebben wij daar geen zicht op."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...