Vissterfte in droogvallende poelen Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 20 juli 2022 | 16:11 • Woensdag 20 juli 2022 | 16:11

De grote hitte en droogte leiden in de Oostvaardersplassen tot aanzienlijke vissterfte. Wandelaars hebben op enkele plekken in Oostvaardersveld Noord dode en stervende vissen gezien in poelen waarin het waterpeil was gezakt tot enkele centimeters.

Staatsbosbeheer erkent dat de waterstand op sommige plekken zo laag is geworden dat de vissen het niet overleven. "De poelen vallen droog door verdamping. Dat is een natuurlijk proces. Daarom nemen we ook geen maatregelen", zegt woordvoerder Imke Boerma. Hij wijst erop dat de dode vissen ook weer voedsel zijn voor de andere dieren in het gebied.

In 2019 was er in de Oostvaardersplassen massale vissterfte. Toen werd aanvankelijk gesteld de sterfte niet te voorkomen was omdat er sprake was van een natuurlijk fenomeen. Later werd duidelijk dat de sterfte van 60.000 vissen vooral te wijten was aan bureaucratie en besluiteloosheid bij de provincie. Flevolandse Statenleden reageerden destijds geschrokken op dat nieuws.

Geen watertekort grazers
Het watertekort zal geen problemen opleveren voor de grazers in de Oostvaardersplassen, meldt Boerma. Staatsbosbeheer houdt streng in de gaten of voor die dieren nog genoeg drinkwater aanwezig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel