Audiotour brengt je van heden naar verleden tijdens treinreis Amsterdam-Lelystad

LELYSTAD • Wo 20 juli 2022 | 13:55 • Woensdag 20 juli 2022 | 13:55

In de trein van Amsterdam naar Lelystad is sinds woensdag een audiotour beschikbaar over het ontstaan van het 'nieuwe land' Flevoland. Tijdens de tour zijn er verschillende wetenswaardigheden over de provincie te horen, gecombineerd met een theatraal verhaal van een oude zeeman Cornelius. Deze zou zelf nog op de Batavia hebben gevaren.

De audiotour is te beluisteren via de app izi.Travel. Als in de app gezocht wordt op 'Flevoland' is de Audioreis Nieuw Land te vinden. Liset Moerdijk van theater Prins te Paard heeft het verhaal bedacht. "Het is heel erg leuk om uit de trein te kijken en dan het verhaal van Flevoland te horen. Je gaat echt met andere ogen kijken."

Sprinter Amsterdam - Lelystad
De audiotour is afgesteld op de route van de sprinter van Amsterdam naar Lelystad. Wanneer de trein bijvoorbeeld in Almere aankomt, wordt er van alles verteld over de stad. De tour is ook tijdens andere treinritten of thuis te beluisteren, maar dan komt het verhaal minder goed tot zijn recht, vindt Moerdijk.

Gedeputeerde Jop Fackeldey maakte woensdag een treinreis van Almere Oostvaarders naar Lelystad Centrum om het laatste deel van het verhaal te beluisteren. "Je ziet normaal gesproken heel veel mensen die een podcast luisteren in de trein, dit is net zoiets. Maar dan houdt hij wel bij waar je bent, en vertelt wat over wat je op dat moment ziet. Dat is hartstikke leuk."

Het idee is bedacht om toeristen vanuit Amsterdam en omgeving wat meer het land in te krijgen. De tour is daarom zowel in het Nederlands als het Engels te volgen. "Het verhaal is eigenlijk voor iedereen die er in geïnteresseerd is, maar ook erg leuk voor kinderen", vertelt Carla Bierma van Visit Flevoland. "Er wordt op een eenvoudige en vrij grappige manier verteld. Op die manier kunnen kinderen ook iets leren over de geschiedenis van Flevoland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel