Vragen over plan voor tiny houses aan Pilotenweg

EMMELOORD • Za 16 juli 2022 | 8:00 • Zaterdag 16 juli 2022 | 8:00

De PvdA en de VVD in Noordoostpolder hebben schriftelijke vragen gesteld over een plan voor tijdelijke huisvesting en tiny houses op een akker langs de Pilotenweg in Emmeloord. Woningcorporatie Mercatus wil op de grond 40 tijdelijke woningen en 24 tiny houses bouwen. De woningen zijn volgens de gemeente bestemd voor statushouders, vluchtelingen en voor anderen die op korte termijn tijdelijk huisvesting nodig hebben.

De akker wordt nu nog gehuurd door zorgboerderij Groeizaam, maar de gemeente is eigenaar van de grond en heeft de huur opgezegd. Volgens de gemeente is niet zeker of de zorgboerderij vervangende grond kan worden aangeboden.

De raadsleden Miranda van der Bend (PvdA) en André Kromkamp (VVD) vragen het gemeentebestuur waarom er voor de locatie Pilotenweg is gekozen en of er ook naar andere plekken voor de tiny houses is gekeken. Verder willen ze weten of omwonenden wel bij de plannen betrokken zijn.

akker wordt gehuurd door zorgboerderij

Zorgen over continuïteit zorgboerderij
De partijen zeggen zich zorgen te maken over de continuïteit van zorgboerderij Groeizaam. Deze boerderij biedt zorg en dagbesteding aan een volgens VVD en PvdA moeilijke en kwetsbare doelgroep. De partijen willen weten in hoeverre daar rekening mee is gehouden en wat de komst van de nieuwe woningen betekent voor de hulpbehoevende cliënten, waarvan een deel op een perceel naast de zorgboerderij woont.

de huisvesting naast de boerderij

Mercatus heeft nog een stuk grond
De partijen wijzen de gemeente er verder op dat Mercatus ook een stuk grond bij de Pilotenweg 9a bezit. Ze vragen of de gemeente weet welke plannen de woningcorporatie daarmee heeft. Ook willen ze weten of de tiny houses niet op dit stuk grond bij nummer 9a kunnen komen.

PvdA en VVD vragen verder waarom er speciaal voor doelgroepen als statushouders en vluchtelingen wordt gebouwd. De partijen willen weten of de nieuw te bouwen huizen ook langere tijd gehuurd of eventueel gekocht kunnen worden.

"Mercatus moet kosten zelf betalen"
Omdat Mercatus met het plan komt, vinden de raadsleden dat de woningcorporatie ook voor de kosten voor het noodzakelijk wijzigen van het bestemmingsplan en voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan zou moeten opdraaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel