Rechtbank spreekt man vrij die meisje van 7 zou hebben gegijzeld

LELYSTAD • Vr 15 juli 2022 | 14:09 • Vrijdag 15 juli 2022 | 14:09

De rechtbank in Lelystad heeft vrijdag een 20-jarige man uit Markelo vrijgesproken van het gijzelen van een 7-jarig meisje. Dat zou zijn gebeurd in Lelystad, op 10 mei vorig jaar. De rechters geloven wel dat het kind een tijdje van haar vrijheid is beroofd, maar vinden dat niet voldoende duidelijk is geworden dat de verdachte dat heeft gedaan.

Volgens het meisje was ze die dag buiten aan het spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Toen die een eind voor haar uitliepen, bood een man op een elektrische step aan haar bij hen te brengen. Ze stapte op en even leek het goed te gaan.

'Anders schop en sla ik je'
"Maar opeens deed hij net of we vielen en pakte hij me vast", zei het meisje tegen de politie. "Kom mee naar mijn huis, als je niet naar mijn huis komt en bij mij gaat wonen dan schop ik je en sla ik je", zou de man hebben gezegd.

Toen zijn greep even verslapte, wist het slachtoffer te ontsnappen en een vrouw aan te schieten die haar hond uitliet. De politie kwam al snel de verdachte op het spoor. Die woonde destijds nog in die wijk.

Hij was al eens eerder in verband gebracht met een soortgelijke zaak, al werd die uiteindelijk geseponeerd. De licht verstandelijk beperkte man had bovendien een elektrische step en had daar die dag ook mee rondgereden in de buurt.

Getuigen gaven allemaal ander signalement
Het probleem is dat de getuigen die het meisje hebben horen gillen of haar met een man op de step hebben gezien, allemaal een ander signalement opgaven. De politie verzuimde bovendien om een actuele foto van de verdachte in het dossier te stoppen. Daardoor was voor de rechtbank niet duidelijk hoe hij er nou eigenlijk uitzag die dag.

De verdachte zelf zegt dat hij het niet is geweest en dat hij een alibi heeft. "Ik was die dag steeds met mijn broertje en een vriend. Dus ik kan het niet hebben gedaan."

Geen uitkomst DNA-onderzoek in dossier
DNA-onderzoek op de kleding van het meisje leverde niks op, zei haar vader tijdens de rechtszitting. "Waarom heeft de politie die uitkomst dan niet in het dossier gestopt?", vroeg de advocaat van de verdachte zich hardop af. "Dat vind ik heel raar."

De officier van justitie begreep dat ook niet en zag zich mede hierdoor genoodzaakt om vrijspraak te eisen. "Dat is heel onbevredigend voor het slachtoffer en haar familie, maar ik kan niet anders. Er is gewoon onvoldoende bewijs dat deze meneer de dader is."

De rechtbank besloot daarop direct uitspraak te doen, in plaats van de gebruikelijke twee weken te wachten. De man werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel