Afwezige cvdK Verbeek overleeft nipt motie van afkeuring

FLEVOLAND • Wo 13 juli 2022 | 18:02 • Woensdag 13 juli 2022 | 18:02

Een motie van afkeuring tegen de commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft het woensdag net niet gehaald. De motie was ingediend door de PVV. De partij vindt het niet kunnen dat Verbeek niet aanwezig is bij het debat in Provinciale Staten over de mogelijke komst van een aanmeldcentrum in Bant, omdat hij in New York is. Achttien van de Statenleden stemden tegen, zeventien stemden voor, waarmee de motie met een nipte meerderheid werd verworpen.

Omdat de cvdK zelf niet aanwezig was bij het debat, werd hij vervangen door gedeputeerde Jan de Reus. Onderwerp van gesprek was onder meer de rol die Verbeek speelde in de gang van zaken rond het aanmeldcentrum. Dinsdag meldden meerdere bronnen aan Omroep Flevoland dat raadsleden uit Noordoostpolder zich gechanteerd hebben gevoeld door Leen Verbeek. In zijn rol van Rijksheer zou hij de aanleg van de gewenste Lelyspoorlijn hebben gekoppeld aan groen licht voor het aanmeldcentrum bij Bant.

De Reus denkt dat de raadsleden de boodschap van de commissaris van de Koning verkeerd hebben aangevoeld. 'Ik kan me niet voorstellen dat commissaris van de Koning Leen Verbeek de gemeenteraadsleden van Noordoostpolder onder druk heeft gezet om in te stemmen met het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Bant.' Dat is samengevat de reactie van de gedeputeerde tijdens het debat.

Mogelijk dreigement
Jan de Reus denkt dat hier sprake is van een misverstand. Hij vermoedt dat Verbeek de raadsleden vooral wees op een mogelijke gunstige wisselwerking: "In het gesprek met de gemeente Noordoostpolder, zo heb ik het begrepen, heeft hij ook aangegeven van 'Denk er goed over na, want ook u als raad kan daar dingen gaan uithalen als u praat met het COA, als u praat met de staatssecretaris'. Dus hij heeft in overweging gegeven van 'u kunt ja zeggen, u kunt nee zeggen, maar denk na want u kunt een heleboel dingen misschien wel binnenhalen'."

Mogelijk kan dit door de raadsleden zijn geïnterpreteerd als dreigement, denkt De Reus. "Ik ben er niet bij geweest, dus het is gissen. Dat doe ik liever niet. Dat zou u echt aan de heer Leen Verbeek zelf moeten vragen. Maar ik kan me voorstellen als je zegt van 'goh er zitten voordelen aan', dat iemand dat anders uitlegt."

Geheimhouding en vertrouwelijkheid
Gedeputeerde De Reus vertelde verder dat de raadsleden geen geheimhouding is opgelegd. Volgens hem ging het om een vertrouwelijk gesprek. "Dan is er meer sprake van een 'gentlemen's agreement', aldus de gedeputeerde. Het heeft dan juridisch geen gevolgen als de besproken informatie wordt doorverteld. Wel heeft het vaak tot gevolg dat er geen vertrouwelijke informatie meer wordt gedeeld, aldus de gedeputeerde. Volgens De Reus is dat een fout in interpretatie die vaker wordt gemaakt.

Verschillende Statenleden gaven aan de commissaris van de Koning graag zelf te willen spreken over het onderwerp. Verbeek heeft aangegeven dat ook te willen doen en dat gebeurt op 14 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel