Politiek voelt zich voor blok gezet rond aanmeldcentrum: "schandalig"

NOORDOOSTPOLDER • Do 7 juli 2022 | 6:01 • Donderdag 7 juli 2022 | 6:01

"Ik vind het schandalig dat de overheid zo met haar inwoners omgaat." "Zo top-down, ik vind het jammer dat dit gebeurd is" en "Ik vind dat we dit eigenlijk niet kunnen maken in dit land." Het is een greep uit de reacties van politici in Noordoostpolder woensdagavond.

Ze zijn niet te spreken over de gang van zaken rond het vergevorderde plan van het Rijk voor een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant, vlakbij het azc in Luttelgeest. Dat aanmeldcentrum moet de druk op Ter Apel verlichten. Woensdagavond werd de gemeenteraad tijdens een besloten vergadering in het gemeentehuis in Emmeloord bijgepraat door Milo Schoenmaker, voorzitter van het COA. Na afloop bleek dat het Rijk het streven heeft om op de beoogde locatie binnen acht weken tijdelijke gebouwen neer te zetten waar asielzoekers zich kunnen aanmelden.

De politici voelen zich voor het blok gezet. "We kunnen er en mogen er als gemeenteraad wat over vinden, maar de staatssecretaris heeft de bevoegdheid om de raad te passeren en om versneld deze plannen door te zetten en dat stuit mij bijzonder tegen de borst", aldus Wim van Wegen van D66. "Dit kan niet. De gemeente wordt eigenlijk omzeild", zegt fractievoorzitter Jasper van Os van de VVD.

"Wat gebeurt er nu als de gemeente 'nee' zegt?", vraagt fractievoorzitter Marian Uitdewilligen van het CDA zich hardop af. "Daar komt geen antwoord op. We zien al wel dat de IND vacatures heeft. Ik denk dat het COA zich moet beraden of dit wel zo'n verstandig besluit is geweest." Het Rijk is inderdaad bereid om dwang te gebruiken, zo bevestigen meerdere betrokken ambtenaren tegen het NRC.

'Het vertrouwen wordt ernstig geschaad'
Een aantal politici refereert aan een belofte die de gemeente Noordoostpolder in 2016 heeft gedaan aan de omwonenden van het azc over het maximum aantal asielzoekers dat wordt opgevangen in Luttelgeest. "Dat vertrouwen wordt ernstig geschaad en dat is buitengewoon ernstig", zegt fractievoorzitter Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder. "Die beloftes kun je niet nakomen en het wordt nu door de strot geduwd", zegt raadslid Alex Tuinenga van de Politieke Unie.

De politici zijn vooral gepikeerd over de manier waarop dit plan tot stand is gekomen en hoe staatssecretaris Eric van der Burg het nieuws woensdagochtend naar buiten heeft gebracht. "Van bovenaf wordt de regie genomen, men gaat een kavel kopen, de provincie reikt het op een presenteerblaadje aan aan de staatssecretaris en de inwoner moet via de media lezen wat er aan de hand is en dat staat ons tegen die manier van werken" aldus raadslid Gerda Knijnenberg - Alblas van de ChristenUnie-SGP. Eerder liet burgemeester Roger de Groot zich al kritisch uit over het plan, en dorpsvoorzitter Arjan Dunnewind van Bant voelde zich overvallen door het nieuws.

Het COA wilde voor de bijeenkomst in het gemeentehuis van Noordoostpolder niet reageren. De afspraak is gemaakt dat Schoenmaker na afloop vragen zou beantwoorden van de pers. Dat is echter niet gebeurd; Schoenmaker en zijn woordvoerder zijn na de bijeenkomst met de dienstauto weggereden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel