Veelbelovende grondmeter controleert gezondheid landbouwgrond

DRONTEN • Di 5 juli 2022 | 16:41 • Dinsdag 5 juli 2022 | 16:41

Aeres Hogeschool in Dronten heeft een bijna perfecte grondverdichtingsmeter ontwikkeld. Met de meter weet een boer of onderzoeker binnen drie minuten of landbouwgrond te veel is ingeklonken en daarmee minder vruchtbaar is geworden.

De Hogeschool is al ruim 5 jaar samen met andere organisaties op zoek naar het ei van Columbus om de verdichting van de bodem te meten. Samengeperste landbouwgrond zorgt voor allerlei problemen: "De vruchtbaarheid neemt af, er ontstaan problemen met de waterhuishouding en de gewassen zijn vatbaarder voor ziektes", vertelt docent Karin Pepers van de Aeres Hogeschool,

Deze zogenoemde bodemverdichting kon tot op heden alleen op een erg omslachtige manier gemeten worden: "We moeten een diepe kuil graven in het land, op verschillende hoogtes grondmonsters nemen en die moesten dan naar het laboratorium om de dichtheid vast te stellen. Dat kost veel tijd en moeite, en dat graven in je landbouwgrond laat ook forse sporen na", vult student Gijs Staats aan.

Voor de nu ontwikkelde meter hoef je maar een klein gaatje in de landbouwgrond te boren. Docent Pepers: "Daar steken we dan een metalen meetstang in. Die kan op verschillende dieptes een meting doen. Op je telefoon kun je dan de waarden van je grond zien. Het is in drie minuten gepiept. En van het kleine gaatje blijft niets meer over."

Vruchtbaarheid verbeteren
De boer kan op basis van die uitslag meer sturen, om zo de vruchtbaarheid van zijn grond te verbeteren. En zo kan hij ook beter bepalen welke gewassen hij op die grond kan verbouwen, zo verklaart student Staats het belang van het meten van de bodemdichtheid.

In de landbouw is bodemverdichting al meer dan tien jaar een probleem. De effecten van zware landbouwmachines worden langzaamaan duidelijk. "We zijn best wel uitontwikkeld, als het gaat om het verbeteren van zaai- en pootgoed. Door die verbetering hadden we ook lange tijd niet door dat de kwaliteit van de grond afnam. De opbrengsten stegen soms nog of bleven gelijk. Maar nu zien we toch dat de bodemverdichting toeneemt en de grond minder vruchtbaar wordt", aldus Karin Pepers.

Er wordt nog hard gewerkt aan het afstellen van de meter. En er moet volgens Pepers ook nog getest worden op zand- en veengronden. "De betrouwbaarheid op de kleigronden is inmiddels 95 procent of meer." Ze heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het apparaat te zijner tijd op de markt gaat komen.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel