KNRM: Onervaren watersporters lopen risico op de meren

FLEVOLAND • Zo 3 juli 2022 | 15:29 • Zondag 3 juli 2022 | 15:29

Onervaren watersporters moeten zich deze zomer goed voorbereiden op een tocht op de meren rondom Flevoland. Dat adviseert Ralf van Vegten van de KNRM. Volgens hem kunnen het weer, ondieptes en waterplanten een groot gevaar vormen. Ook is het advies aan alle watersporters om de zogenoemde 'KNRM Help App' op de mobiele telefoon te zetten.

Het IJsselmeer en de randmeren staan op een zogenoemde 'hotspotkaart'. Dat is een overzicht van vijf Nederlandse watersportgebieden waar de meeste incidenten met watersporters plaatsvinden. De kaart moet ervoor zorgen dat opvarenden van een boot zich bewust worden van de risico's. Zo kunnen waterplanten een gevaar opleveren op het IJsselmeer en de randmeren. Van Vegten: "Daar kunnen motoren in vastlopen en zwemmers met hun benen en armen. En dat kan echt heel erg gevaarlijk zijn."

'Ook ondiep water is gevaarlijk'
De meren rondom Flevoland zijn op meerdere plekken ondiep. Dat betekent volgens Van Vegten niet dat er minder risico's zijn dan op zee. "Elk water - al kun je er in staan - kan heel gevaarlijk zijn." Zo is de watertemperatuur een risico. "Als je op je boot ligt te bakken in de zon en je springt opeens het water opeens in, dan kun je een 'koudeshock' krijgen. Dan krijg je een niet te weerstane drang om adem te halen. En als je hoofd dan onder water zit dan adem je water in. Dat kan fatale gevolgen hebben."

Informatie voor hulpdiensten
De KNRM adviseert watersporters om zich voor te bereiden met de 'KNRM Help App'. Daarmee kun je een tocht op het water uitstippelen en laat je informatie achter voor de hulpdiensten. Ook zijn de weersverwachtingen via de app te bekijken. "Houd het weer in de gaten", is het dringende advies van Van Vegten. "En blijf buiten de wiervelden, de velden met waterplanten, zodat je voortstuwing houdt en je gewoon veilig terug naar de haven kunt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel