Afgesloten fietspad is 'hoofdpijndossier' voor Het Flevo-landschap
Het afgesloten fietspad langs de Larserweg bij Lelystad is een hoofdpijndossier geworden voor natuurbeheerder Het Flevo-landschap. Door algengroei kan het tien kilometer lange bosfietspad op onverwachte momenten glad worden, en daarom is het al een half jaar afgesloten. Een structurele oplossing kost te veel geld, dus blijft het fietspad ook de komende tijd dicht. Fietsliefhebbers vinden het zonde dat het fietspad al zo lang is afgezet.
Ongelukken
Het fietspad kronkelt door bosgebied en over bruggetjes, parallel aan de Larserweg van Lelystad tot aan het Veluwemeer. Sinds januari is het afgesloten met hekken. "Er gebeuren echt ongelukken, mensen vallen", zegt Rolf Hendriks van Flevo-landschap. "Zeker tegenwoordig, met e-bikes, kun je je voorstellen dat dat ook met een flinke snelheid gebeurt. Mensen lopen botbreuken op en krijgen schade aan hun fiets."
'Onzin'
Fietsers vinden het onnodig dat het fietspad al zo lang dicht is. René van Essen merkt niks van de gladheid: "Hooguit in het najaar, als al het blad op één plek ophoopt, maar dat duurt dan maar een week of twee." Dat het fietspad volledig is afgesloten, vindt hij overdreven. Hij fietst de hekken regelmatig voorbij. "Op de plek waar ze nu dat hek hebben neergezet, kunnen ze ook officiële verkeersborden neerzetten: 'Pas op! Glad!' Dan ligt de verantwoordelijkheid bij mijzelf." Van Essen is niet de enige die de hekken negeert. "Wij zien natuurlijk ook dat het pad gewoon gebruikt wordt", zegt Hendriks van het Flevo-landschap. "Maar mensen moeten zich beseffen dat wij dit pad niet voor niets dichtdoen. Er zijn ongelukken gebeurd waar wij dusdanig de ernst van inzagen, dat we tot deze drastische maatregel zijn overgegaan."
Structurele oplossing
Om de algengroei structureel tegen te gaan, moet het hele fietspad van een nieuwe laag worden voorzien, maar dat kost het Flevo-landschap 400-duizend euro en daar is geen budget voor. Hendriks omschrijft het als een 'hoofdpijndossier': "Wij zijn in eerste instantie een natuurbeheerder. Wij beheren vijftig natuurgebieden in Flevoland, daar gaat ons geld naartoe", legt hij uit. "Wij willen natuurlijk best investeren in infrastructuur, maar dit gaat om dergelijke bedragen dat we dat niet kunnen doen."
Omdat het Flevo-landschap normaal geen fietspaden beheert, hoopt Hendriks dat de gemeente Lelystad of de provincie het beheer wil overnemen. "Dat is ook gebruikelijk, in natuurgebieden." Tot dat gebeurt, blijft het fietspad waarschijnlijk officieel gesloten. Al trekt Van Essen zich daar weinig van aan. "Ik blijf hier gewoon fietsen. Het is het mooiste fietspad dat er is."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...
-
Verkeersbord in Almere gebruikt voor reclame Postcode Loterij: ‘Zeer onwenselijk’
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariMobiele verkeersborden in Almere worden ingezet voor reclame. Aan het begin van de Veluwedreef maakt een verkeersbord reclame voor de Postcode Loterij. Het CDA Almere heeft hier bezwaar tegen en stelt...