Dodelijke slachtoffers neergestort vliegtuigje zijn instructeur (63) en leerling (24)
De twee dodelijke slachtoffers van het vliegtuigje dat dinsdag is neergestort in het Zwarte Meer zijn twee mannen. Het gaat om een 24-jarige leerling-vlieger van de pilotenopleiding van Transavia en de 63-jarige instructeur van de Lelystadse vliegschool 'Zelf Vliegen'. Dat bevestigt de Lelystadse vliegschool. Het toestel is neergestort in het Zwarte Meer tussen de Noordoostpolder en Overijssel.
Volgens een woordvoerder van de brandweer is het vliegtuigwrak lastig te bereiken. Het ligt aan de zijkant van een vaarroute. De locatie maakt het nog onmogelijk om de lichamen te bergen. Er wordt een boot met een kraan erop gebruikt om het vliegtuig omhoog te halen.
Volgens Berger Klaas Post uit Urk leek het vliegtuig uit elkaar te zijn gespat. Hij was dinsdagmiddag als een van de eersten aanwezig op de crashlocatie en vond toen het staartstuk van het toestel. Volgens de berger is het water maar een meter diep op de plek van de crash.
Albert Post uit Genemuiden zag hoe het vliegtuig boven zijn hoofd in de problemen kwam. Volgens de boer had het vliegtuigje motorproblemen en klonken er enkele harde knallen. De motor viel uit en daarna stortte het vliegtuigje recht naar beneden. Toen het neerkwam steeg er volgens de agrariër een dikke rookpluim op, die daarna ook weer snel verdween.
Vliegtuigje vloog vanaf vliegveld Lelystad
Het vliegtuig was dinsdagochtend om 10.44 uur opgestegen vanaf Lelystad Airport, het had koers gezet naar het Overijsselse Hasselt. Daar werd de koers verzet naar de Noordoostpolder. Vlak na Genemuiden gaat het mis. Te zien is dat het vliegtuigje eerst een bocht naar rechts maakt, en daarna een abrupte beweging naar links. Boven het Zwarte Meer verdwijnt het ten slotte van de radar. Onder meer de KNRM is met verschillende boten uit Urk en Elburg aanwezig. Ook een traumahelikopter, een helikopter van de kustwacht en een kustwachtvliegtuig werden gealarmeerd. Daarnaast kwamen verschillende duikteams uit de omgeving naar de crashlocatie.
Waarnemers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn ook aanwezig. De raad zal de toedracht van het ongeluk onderzoeken.
Ketelbrug hield hulpdiensten tegen
De brandweerwagens die vanuit de richting Lelystad kwamen, werden onderweg naar de melding opgehouden door de openstaande Ketelbrug. De brugwachter riep passerende schepen op om haast te maken met de doorvaart vanwege de hulpdiensten.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de procedure dat de brug zo snel mogelijk wordt gesloten als er hulpdiensten onderweg zijn. De meldkamer geeft dit dan aan de brugbediening door. Soms kan dat langer duren als er bijvoorbeeld langzaam varende schepen onderdoor gaan. "Zodra dat op een veilige manier kan wordt de brug gesloten. We willen natuurlijk niet nog een ongeluk veroorzaken."
De brandweer laat weten dat het 'natuurlijk frustrerend' is als de hulpdiensten voor een open brug staan te wachten maar dat de eerste hulpdiensten, die vanaf Urk kwamen, al op locatie waren. Er was daardoor geen direct gevaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerse Daan is 'Studentondernemer 2025' met eigen schoenenbedrijf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAlmeerder Daan van Oostrum heeft de prijs voor Studentondernemer 2025 gewonnen. De 21-jarige student runt een bedrijf dat zich specialiseert in excentrieke en exclusieve schoenen. Als winnaar ontving...
-
Urker kotter na conflict met Franse vissers: 'Fransen vielen ons eerst aan'
URK • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Urker bemanning die door een Franse visser wordt beschuldigd van vandalisme op zee, zegt dat zij zelf eerst werden aangevallen door de Fransen. Volgens de Urkers is de Franse vissersboot over hun netten...
-
Deel gemeenteraad steunt motie van treurnis tegen wethouder vanwege herdenkingsmonument
LELYSTAD • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariEen derde van de Lelystadse gemeenteraad heeft dinsdagavond een motie van treurnis gesteund tegen wethouder Sjaak Kruis. De motie was door vier fracties ingediend, omdat zij vinden dat Kruis de gemeenteraad...