Provincie niet bang voor woningoverschot in Flevoland
Flevoland hoeft niet bang te zijn voor een woningoverschot maar moet helpen de woningnood op te lossen. Dat was de boodschap van gedeputeerde Jan de Reus en de manager van de bouwopgave in Flevoland Hillebrand Koning, tijdens een vergadering van de Provinciale Staten woensdagmiddag. Ze reageerden daarmee op een onderzoek van Atlas dat waarschuwt voor leegstand in Almere en Lelystad.
De vergadering ging over de landelijke afspraken om 100.000 woningen te bouwen in Flevoland. Statenleden werden bijgepraat over hoe het er nu voor staat met de plannen. Verschillende statenleden benoemden daarbij het rapport en spraken hun zorgen uit.
'Elk jaar hetzelfde'
Koning was niet onder de indruk van het onderzoek. "Daar verschijnen voortdurend rapporten over. We zien daar eigenlijk elk jaar hetzelfde beeld. Namelijk dat er in de regio heel veel vraag is naar woningen en dat er heel veel mensen in de ring van Amsterdam willen wonen. Maar ja helaas, daar is niet zoveel plek om te bouwen."
Mensen zullen dus moeten uitwijken naar andere plekken in het land, zoals Almere en Lelystad, omdat er in veel populaire gebieden geen ruimte is om te bouwen. "We moeten met elkaar zorgen dat de woningnood opgelost wordt en dat kan niet allemaal op de plek waarvan mensen aangeven dat ze willen wonen. We bouwen niet alleen voor onze eigen woningbouwbehoefte."
Realitycheck
Koning gaf aan dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van alle provincies op 1 juni wilde weten hoeveel woningen ze kunnen bouwen. Nu volgt er een zogenaamde 'realitycheck' om te kijken wat er realistisch en haalbaar is. Op 1 oktober moet daar een haalbaar cijfer per provincie uitrollen.
Koning verwacht dat de cijfers die zijn doorgegeven vanuit Flevoland niet ver zullen afwijken van de realistische cijfers. Dit omdat alle cijfers al met de verschillende gemeentes zijn besproken. De cijfers bestaan uit twee delen, hoeveel er gebouwd kan worden tot 2030 en hoeveel daarna. Er zijn daarbij wel onzekere factoren zoals hoeveel woningen er in Almere Pampus en Almere Oosterwold kunnen komen en of de Lelylijn wordt aangelegd.
Volgens De Reus wordt de provincie opgejaagd om het bouwtempo te verhogen maar wil hij, samen met alle gemeentes meer aandacht voor de randvoorwaarden zoals bereikbaarheid en de nodige voorzieningen. "De minister drukt aan alle kanten op alle provincies, zo ook op Flevoland. Maar het gaat niet alleen om de aantallen. We bouwen een samenleving met randvoorwaarden, je moet het grote geheel zien."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...