'Fietscast' vertelt de geschiedenis van Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Zo 12 juni 2022 | 22:00 • Zondag 12 juni 2022 | 22:00

Fietsen door de Noordoostpolder en tegelijkertijd luisteren naar een podcast waarin de geschiedenis wordt verteld over de plek waar je op dat moment rijdt. Vanaf eind deze week kan dat dankzij de podcastserie 'Verdronken dorpen'. "Het is eigenlijk geen podcast maar een 'fietscast', grapt één van de bedenkers, Martin-Jan van Santen.

"We ontdekten dat maar weinig mensen weten dat de Noordoostpolder een lange geschiedenis heeft, van voor de tijd dat het de Zuiderzee was. Dat is jammer. Want er zijn veel mooie verhalen te vertellen, over bijvoorbeeld de middeleeuwen op land waar dus nu de polder ligt", zegt Liset Moerdijk. Zij is theatermaker en heeft ervaring met podcasts die via de gps-locatie van de telefoon precies op het juiste moment gaan spelen.

Routes van 30 kilometer fietsen
De verhalen zijn zo gemaakt dat ze het best uitkomen als je de routes van zo'n 30 kilometer op de fiets aflegt. "Maar je mag de verhalen ook los beluisteren hoor. Fietsen door het landschap maakt de ervaring alleen leuker", zegt Moerdijk.

De geschiedenis wordt deels verteld door archeoloog Yftinus van Popta. "Hij vertelt over de mensen die in dorpjes woonden, op misschien wel plekken waar nu onze 'moderne dorpen' liggen", vertelt bedenker Van Santen. De informatie van Popta wordt afgewisseld met grappige verhalen van een zekere Dirk. Deze fictieve persoon trekt met zijn metaaldetector door de polder en heeft zo zijn eigen waarheid.

Feit en fictie
"Door te wisselen tussen feit en fictie, wordt de serie leuker om te luisteren", zegt Van Santen. Hij spreekt zelf de stem in van Dirk.

Martin-Jan van Santen spreekt de stem in van 'Dirk'

De eerste aflevering speelt zich af rond Schokland, Nagele en Emmeloord. 'Verdronken dorpen' is vanaf eind deze week te beluisteren via de gratis app Izi.TRAVEL. In toekomstige afleveringen komen ook de andere dorpen in Noordoostpolder aan bod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel