Subsidie Schateiland op de tocht 'vanwege bestuurlijke problemen'

LELYSTAD • Vr 3 juni 2022 | 15:51 • Vrijdag 3 juni 2022 | 15:51

De jaarlijkse subsidie van 8.000 euro die speeltuin Schateiland in de Lelystadse Waterwijk krijgt, staat op de tocht. De gemeente heeft de subsidie voor dit jaar nog niet uitgekeerd, omdat er bestuurlijke problemen zijn bij de stichting die de speeltuin runt. In het ergste geval zal die stichting faillissement moeten aanvragen en zal er een doorstart worden gemaakt met een nieuwe stichting, meldt de gemeente op vragen die de fracties van de ChristenUnie en Jong Lelystad hebben gesteld.

Schateiland kwam onlangs in het nieuws, omdat men moeite heeft vrijwilligers te vinden die toezicht kunnen houden tijdens de openingstijden van de speeltuin en vrijwilligers die in het bestuur zitting kunnen nemen. Daardoor moest de speeltuin noodgedwongen twee dagen per week de deuren sluiten.

Uit antwoord van de gemeente op vragen van ChristenUnie en Jong Lelystad blijkt dat er meer aan de hand is. "Er zijn bestuurlijke problemen bij de stichting waaronder op financieel gebied, waardoor er te weinig vertrouwen is om de subsidie te verlenen. De gemeente heeft een bemiddelende rol en is in gesprek met een partij om te komen tot een oplossing," schrijft de gemeente.

Eigen verantwoordelijkheid
De stichting Schateiland heeft onlangs wel een nieuw bestuur gekregen. "De financiële verantwoordelijkheid van de stichting ligt in eerste instantie bij de stichting zelf. Het college heeft over de jaren heen en zeker de laatste maanden verschillende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het bestuur van Schateiland en ook verschillende malen hulp en ondersteuning aangeboden. De voorgaande vertegenwoordigers van de stichting hebben niet of te weinig openheid van zaken willen geven over waar middelen aan besteed zijn. Na de bestuurswisseling is deze er tot op zekere hoogte wel gekomen. Echter voor het college is duidelijk geworden dat het voorgaande en huidige bestuur onvoldoende vertrouwen hebben om een duurzame subsidierelatie mee aan te gaan voor de toekomst."

Eventuele doorstart
De winkel op Schateiland is al dicht. "De gemeente (..) is in gesprek met een organisatie om zo spoedig mogelijk te komen tot een structurele oplossing voor de speeltuin met een nieuw bestuur. Indien deze gesprekken niet voor een oplossing zorgen, zal de stichting faillissement moeten aanvragen en daarna kan de gemeente een eventuele doorstart faciliteren." De gemeente benadrukt dat de speeltuin een openbare voorziening is en blijft, welke volledig in beheer en onderhoud is bij de gemeente. Dat blijft ongewijzigd.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel