Noordoostpolder zet deur voor kerncentrale op een kier

NOORDOOSTPOLDER • Wo 1 juni 2022 | 21:24 • Woensdag 1 juni 2022 | 21:24

De nieuwe coalitie in Noordoostpolder zet de deur naar de komst van een kerncentrale op een kier. De partijen schrijven in hun coalitieakkoord dat kernenergie op termijn een rol kan spelen als het gaat om 'haalbare en betaalbare verduurzaming voor iedereen'.

Een kerncentrale is voor de partijen geen doel op zich, maar als het Rijk zijn oog laat vallen op de Noordoostpolder dan moet er serieus naar gekeken worden, is de boodschap. De nieuwe coalitie bestaat uit de Politieke Unie, ONS, VVD en PvdA.

Coalitieakkoord 2022-2026
'We gaan door met verduurzaming. Dat doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Ons uitgangspunt is haalbaar en betaalbaar voor iedereen.
We zien een toekomst voor waterstof als kans om de agrarische sector verder te verduurzamen. Hier kan op termijn kernenergie een rol in spelen. We volgen hierin de landelijke ontwikkelingen.'

"Als er een rijksinpassingsplan komt - met de nadruk op als - dan kan je maar beter goed meedenken", zegt Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder. Hij doelt daarmee op een scenario waarbij het Rijk volledig de regie naar zich toetrekt om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk ergens een centrale gebouwd kan worden. Bang voor gevaren of negatieve effecten is Lammers niet. "Frankrijk heeft er 56 en het functioneert goed."

Toekomstige energiemix
Ook de VVD ziet een rol weggelegd voor kernenergie. Al zal dat waarschijnlijk wel nog jaren op zich laten wachten. "Wat de VVD betreft is kernenergie een onderdeel van de toekomstige energiemix in Nederland", zegt fractievoorzitter Jasper van Os. "Mocht de vraag komen, dan is het iets waar we over na willen denken." Noordoostpolder kan met de hoeveelheid ruimte die daar nog is een rol spelen, is zijn boodschap.

Van Os erkent dat veel inwoners er waarschijnlijk niet direct om staan te springen. "Er is een bepaalde angst voor kernenergie, dat is begrijpelijk, er zitten veiligheidsrisico's aan vast. Wat we wel zien is dat het sentiment rondom kernenergie lijkt te kantelen de laatste jaren. Ook mede door de afhankelijkheid van Russisch gas en de stijgende energieprijzen." Hij benadrukt dat er wel een maatschappelijk draagvlak moet zijn.

Agrarische sector
Alex Tuinenga van de Politieke Unie is zelf boer en ziet vooral wat in de combinatie van een kerncentrale met het opwekken van waterstof. Dat kan volgens hem goed van pas komen in de agrarische industrie in Noordoostpolder. "We zoeken naar kansen om de agrarische sector te verduurzamen. Zwaar materieel rijdt niet zo makkelijk op accu's, dus dan kom je eigenlijk bij waterstof uit. Maar daarvoor moet je wel energie opwekken, vandaar de gedachte aan een kerncentrale." Hij vindt verder dat er niet nog meer grote stukken landbouwgrond opgeofferd moeten worden aan zonnepanelen of windenergie.

Tuinenga verwacht niet dat er in de komende vier jaar al knopen doorgehakt gaan worden. "Het is een duidelijk signaal wat een startschot geeft om de discussie te starten. Dit is niet iets wat je er doorheen drukt, hier moeten we het gesprek over aan. Dat is misschien wel het belangrijkste, dat we in de polder de discussie starten over kernenergie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel