Professionals krijgen training om LHBTI-problematiek beter te herkennen

LELYSTAD • Ma 30 mei 2022 | 12:51 • Maandag 30 mei 2022 | 12:51

Zo'n veertig Flevolandse jongerenwerkers, docenten, huisartsen en psychologen moeten zich vanaf dinsdag beter bewust zijn van de problematiek onder LHBTI-jongeren. Dat is het doel van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Volgens directeur Marloes Huijsen weten Flevolandse jongeren vaak niet waar ze terecht kunnen en herkennen professionals niet altijd de juiste signalen.

Volgens Huijsen is de training nodig omdat LHBTI-jongeren vaak worstelen met zichzelf. Ook hebben ze vaker dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten te kampen met depressies en suïcidale gevoelens, zegt de directeur. Volgens haar weten professionals vaak niet hoe ze de LHBTI-jongeren het beste kunnen bijstaan. Daarom krijgen de professionals meerdere handvatten aangereikt. "Ze kunnen leren hoe ze het gesprek kunnen aangaan, welke woorden ze kunnen gebruiken en wat ze juist wel en niet kunnen zeggen."

LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgender- (T) en intersekse personen(I).

Geloof en LHBTI
Op de bijeenkomst in Lelystad spreekt onder meer een gastdocent van Bureau Gelijke Behandeling. Hij is homoseksueel, woonde tot twee jaar geleden in Lelystad en vertelt over zijn ervaringen. Ook komt een moeder aan het woord wiens zoon op mannen valt. Daarnaast sluit Diversity Almere - de LHBTI-jongerengroep van Almere - aan. Een Flevolandse dominee die op mannen valt, belicht de combinatie geloof en LHBTI. Dat gebeurt op verzoek van jongerenwerkers die daarmee te maken hebben, zegt Huijsen.

Extremely Normal
De training komt een dag voor de onthulling van de reizende expositie 'Extremely Normal' in Emmeloord. Deze tentoonstelling van Bureau Gelijke Behandeling is vanaf deze week te zien in het gemeentehuis en het Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Linda Verduin, die dinsdagavond wordt beëdigd als wethouder van Noordoostpolder, opent de expositie om 16.00 uur in het gemeentehuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel