Opnieuw bronzen kunstwerk toegetakeld

ZEEWOLDE • Wo 25 mei 2022 | 6:29 • Woensdag 25 mei 2022 | 6:29

Het vlindermonument bij de atletiekbaan in Zeewolde is vernield. De voelsprieten van de vlinder zijn verdwenen en ook zijn er zaag- en boorsporen in het bronzen beeld. Volgens de gemeente is het niet duidelijk of het om vandalisme gaat of om een poging tot diefstal.

De gemeente gaat het beeld uit voorzorg weghalen. In de tussentijd zijn er hekken om het beeld geplaatst. Het is nog niet duidelijk wat er uiteindelijk met het beeld gaat gebeuren.

Kunstenaar Erik Wallenburg, de maker van het beeld, hoopt dat de vlinder opgeknapt wordt en snel teruggezet wordt. Wallenburg zag zondag zelf dat de voelsprieten verdwenen waren. Omdat Wallenburg in een rolstoel zit, kon hij het beeld verder niet zelf goed controleren. Anderen constateerden later nog meer beschadigingen. Dat is bij de gemeente gemeld, die aangifte gaat doen bij de politie.

Waarom is het vlindermonument gemaakt?
Wallenburg is kwaad over de vernieling. Het beeld heeft een emotionele lading, zegt hij. "In 2004 zijn zeven jongelui vrij kort na elkaar verongelukt. Toen bleek dat er in het dorp helemaal geen herdenkingspunt is." Meerdere ontwerpen werden gemaakt voor een monument. Het plan van Samantha van Zandvoort is in brons uitgevoerd. Een van de omgekomen jongeren was een vriendin van Van Zandvoort. Het beeld stelt twee handen voor die een vlinder loslaten.

Het vlindermonument is nadien vaker de plek geweest waar Zeewoldenaren rouwden. In 2014 werd daar een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de MH17 vliegramp. In 2017 werden bij het monument bloemen gelegd ter nagedachtenis aan Anne Faber. Het lichaam van de vrouw werd in het Horsterwold in Zeewolde gevonden.

Ander bronzen beeld ook toegetakeld
Het is het tweede bronzen beeld in Zeewolde dat in korte tijd is vernield. Een week geleden is één van de drie bronzen schaatsertjes gestolen. Het beeld dat bij het centrum van Zeewolde stond, is van de sokkel los gezaagd. De gemeente Zeewolde heeft van deze diefstal ook aangifte gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel