Flevolandse jongeren het minst gelukkig van Nederland

FLEVOLAND • Di 24 mei 2022 | 6:21 • Dinsdag 24 mei 2022 | 6:21

Flevolandse jongeren voelden zich vorig jaar het minst gelukkig van heel Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD onder middelbare scholieren uit klas 2 en 4. 71 procent van de Flevolandse ondervraagden gaf aan gelukkig of heel gelukkig te zijn. Landelijk lag dat op 77 procent.

Volgens de GGD voelden jongeren zich in heel Nederland minder gelukkig door de coronacrisis. In 2019 bestempelde 84 procent van de jongeren zichzelf nog als gelukkig. Ook toen scoorde Flevoland al het slechtst, met 79 procent. De GGD heeft geen verklaring voor de negatieve Flevolandse score.

Uit het onderzoek blijkt dat corona een grote invloed heeft gehad. Gebeurtenissen die leerlingen hebben meegemaakt tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting, ziekenhuisopname en ziekte of overlijden van een naaste, hadden veel impact.

Urker jongeren gelukkiger dan Almeerse jeugd
In alle Flevolandse gemeenten is het gevoel van geluk naar beneden gegaan onder de scholieren. De onderlinge verschillen zijn wel groot. Op Urk gaf 83 procent aan zich gelukkig tot zeer gelukkig te voelen. In Almere bleef het percentage steken op 66 procent.

Stress lijkt een grote factor te zijn voor het gevoel van geluk. Veel leerlingen gaven aan stress te ervaren door school- of huiswerk, een moeilijk situatie thuis, eigen problemen, wat anderen van ze vinden of vanwege alle verplichtingen die ze hebben. In Flevoland ervoer vorig jaar bijna de helft van de jongeren door één of meerdere factoren stress. Ruim de helft van deze groep gaf aan dat de stress zorgde voor een negatieve invloed op de lichamelijke of geestelijke gezondheid. Volgens het onderzoek komt stress vaker bij meisjes voor dan bij jongens en het meest op het VWO.

Suïcidegedachten
Bijna een kwart van de tweede- en vierdeklassers in Flevoland gaf in het onderzoek ook aan suïcidegedachten te hebben gehad. Bij 19 procent was dit een enkele keer of af en toe. Bij 5 procent ging dit om vaak of heel vaak. Bij een nadere toelichting op deze cijfers benadrukt de GGD Flevoland dat ook uit andere onderzoeken - ook al van voor de coronaperiode - blijkt dat suïcidegedachten in zijn algemeenheid vaak voorkomen bij jongeren en dat de veerkracht van jongeren groot is.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en via 113.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel