Nieuw lectoraat Ethiek en Landbouw: vooral discussie, niet te veel hoorcolleges
Aeres Hogeschool Dronten heeft een nieuw lectoraat: Ethiek en Landbouw. Lector Rogier van der Wal wil dat ethiek vanaf het begin aan bod komt en niet pas vanaf het vierde jaar, zoals nu.
"Je merkt dat er belangstelling is voor meer. Dat ligt ook wel voor de hand. Het is natuurlijk niet zo dat er ineens vanaf het vierde jaar ethische vragen komen. Uiteraard valt studenten op dat er zaken spelen in de maatschappij. Daar kun je met elkaar aandacht aan besteden", zegt Van der Wal.
Wiggele Oosterhoff is docent-onderzoeker ethiek en ondernemen aan de Aeres Hogeschool en geeft aan waarom ethiek nu alleen nog in het vierde jaar wordt aangeboden. "Studenten praten er dan wat makkelijker over omdat ze iets ouder zijn. Maar er is zeker aanleiding om het te verbreden, omdat er in de landbouwsector grote vraagstukken zijn in relatie tot de samenleving."
"Goed luisteren naar de ander is een kunst"
Voor Oosterhoff draait ethiek om de vraag hoe je het goede gesprek met de ander voert. Dat begint bij luisteren en je verdiepen in de ander. En dat moet je leren. Dat merk ik zelf ook nog steeds. Goed luisteren naar de ander is een kunst.'' Volgens Oosterhoff is het zaak om hier vanaf het begin van de opleiding bij te zijn. Daarvoor wordt nu een programma ontwikkeld. Van der Wal: "We willen stapsgewijs verdiepen en zo dichterbij persoonlijke vragen uitkomen, ook gerelateerd aan de beroepspraktijk. En we zullen misschien ook gastsprekers hebben. Uit de beroepspraktijk, maar ook mensen uit een andere sector die juist meer van ethiek weten."
Nu buigen studenten zich over verschillende morele dilemma's in de beroepspraktijk. Oosterhoff: "Hoe ga je met dieren om, met bedrijfsopvolging? In het landelijk gebied speelt van alles waar onze studenten direct of indirect mee te maken hebben. Wij proberen ze mee te geven om daar stil bij te staan en het met elkaar over te hebben. Want ethiek is vooral gesprekken voeren en niet te veel hoorcolleges geven."
Van der Wal gaat daar invulling aan geven. "Niet met de pretentie om vraagstukken op te lossen. We zijn in Nederland heel goed geworden in het zenden, in het praten in oneliners, in tweets die over elkaar heen buitelen. Er wordt niet heel erg naar elkaar geluisterd. De posities zijn al ingenomen. En daar proberen wij wat aan te doen. Proberen het beeld van de ander tot het jouwe te maken, zonder het met hem of haar eens te zijn. Maar wel door te begrijpen waarom die ander er zo instaat. Dat vergt wat meer, maar dat kun je wel trainen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerders geven muzikale kleur aan Soldaat van Oranje
ALMERE • Do 26 december • Donderdag 26 decemberJe hebt 'm óf gezien, óf er in ieder geval van gehoord: Soldaat van Oranje – De Musical draait dan ook al 14 jaar lang achter elkaar. Veel minder bekend is de Flevolandse invloed op de voorstelling. T...
-
Gezellig samenzijn bij traditionele Kerst-Inn in Ontmoetingskerk
LELYSTAD • Do 26 december • Donderdag 26 decemberGezellig samen aan de koffie, luisteren naar kerstmuziek, dans en spel en een kerstvertelling. Het waren ook dit jaar weer de ingrediënten van de traditionele 'Kerst-Inn' in de Ontmoetingskerk in Lely...
-
Publiek geniet volop van Christmas Proms in theater De Meerpaal
DRONTEN • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHonderden belangstellenden genoten op tweede kerstdag van de Christmas Proms in De Meerpaal in Dronten. Het Flevo's Mannenkoor zong in het theater, samen met het Amersfoorts Mannenkoor en het mannenko...