Recordaantal reeën aangereden; meer afschot nodig
Vorig jaar is een recordaantal reeën aangereden op Flevolandse wegen. In totaal ging het om ruim 500, zegt Staatsbosbeheer. Het aantal aanrijdingen met de kleine hertachtigen loopt de laatste jaren snel op. Omdat de aanrijdingen ook gevaar opleveren voor weggebruikers, moet het aantal wildaanrijdingen drastisch naar beneden, zegt de organisatie. Hiervoor moet de reeënpopulatie in Flevoland flink verkleind worden.
De cijfers van de provincie liggen iets lager dan die van Staatsbosbeheer, maar ook die laten een sterke toename van zogenoemd 'valwild' zien: van 367 in 2019 liep het aantal aangereden dieren op naar 402 in 2020. Vorig jaar registreerde de provincie, als wegbeheerder, zeker 493 aangereden reeën.
Geen kant meer op
Twintig procent van al die aanrijdingen met reeën vond plaats in en om Almere. Dat heeft volgens boswachter Amy Zeeman alles te maken met de groei van die stad. Aanvankelijk lag het bos om Almere heen, maar dat is nu andersom. De bossen zijn inmiddels omgeven door wijken en wegen. De reeën kunnen hierdoor geen kant meer op. In de bossen wordt het bovendien steeds drukker. Ze worden veel intensiever gebruikt. "De leefomgeving van het reewild neemt drastisch af," aldus Zeeman. Daarom moet de populatie nu aangepast worden. Bossen zijn omgeven door wijken en wegen
Het afschieten van de dieren gebeurt in de vroege ochtend en in de avond. Er zijn verschillende periodes van het jaar waarin dit mag: van april tot eind mei mogen jonge reeën afgeschoten worden. De mannetjesbokken mogen van april tot en met september worden gedood en de vrouwtjes van december tot maart.
Castratie en sterilisatie geen optie
Het aantal reeën verkleinen door castratie en sterilisatie is volgens Staatsbosbeheer geen optie. De dieren zijn moeilijk te vangen en ze zijn heel stressgevoelig. Op andere maatregelen om het aantal aanrijdingen te verkleinen, heeft Staatsbosbeheer minder invloed. Zo zouden spiegels en rasters langs wegen en het instellen van een plaatselijk lagere maximum snelheid een positief effect kunnen hebben. Maar het nemen van dergelijke maatregelen is een verantwoordelijkheid van de provincie en de gemeenten.
Veilige verbindingen tussen natuurgebieden en vluchtwegen voor de dieren zouden ook een oplossing zijn, maar dat is op korte termijn niet te realiseren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almere staat nog steeds bovenaan met aantal meldingen kindermishandeling
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmere kent nog steeds tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. De situatie is niet veranderd ten opzichte van 2023 en daarmee blijft de stad bovenaan de lij...
-
Verdwaald geitje gevonden midden in centrum van Almere
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe politie heeft woensdagavond rond 23.00 uur een onverwachte bezoeker aangetroffen in Almere Centrum. Een geit liep alleen rond in de Metropolestraat, vlakbij het station. Het is nog onduidelijk hoe...
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor n...