Gemeente Almere houdt tientallen miljoenen over
De gemeente Almere houdt de komende jaren tientallen miljoenen euro over. Het geld kan worden gebruikt voor het terugdraaien van bezuinigingen, voor sparen of voor het maken van nieuwe plannen. Dat zegt wethouder financiën Julius Lindenbergh naar aanleiding van de jaarrekening 2021 en de perspectiefnota 2023 die hij donderdagavond aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd.
In die financiële documenten staat beschreven hoe de vooruitzichten zijn voor de komende jaren en hoe de gemeente er nu financieel voorstaat.
Lindenbergh spreekt over verschillende meevallers. Zo krijgt Almere een eenmalig bedrag van het Rijk van bijna 100 miljoen euro. Volgens de wethouder heeft dat te maken met de extra uitgaven die het kabinet Rutte IV doet. Wanneer de rijksoverheid meer geld uitgeeft, krijgen gemeenten in heel Nederland extra geld uit het gemeentefonds.
Over 2021 houdt de gemeente 21,5 miljoen euro over. Dat geld is vorig jaar niet uitgegeven terwijl dat wel de bedoeling was. Denk bijvoorbeeld aan projecten die in dat jaar niet zijn afgerond. Als laatste heeft de verkoop van bouwgrond een winst van 17 miljoen euro opgeleverd. Tegenvallers waren er ook. Lindenbergh: "als je het allemaal bij elkaar optelt en van mekaar aftrekt, dan is onze financiële positie dit kwartaal ongeveer met 80 miljoen euro verbeterd."
Stand van zaken nu en de komende jaren
Almere heeft een begroting van 1 miljard euro per jaar. Zo'n 80 procent daarvan gaat naar de vaste lasten, zoals salarissen van ambtenaren en huur- en energiekosten. De overige 20 procent wordt besteed aan beleid. Daarnaast heeft de gemeente een spaarpot die bijvoorbeeld in moeilijke tijden gebruikt kan worden, zoals het opvangen van tegenvallers. Onlangs had de gemeente zo'n 60 miljoen euro in de spaarpot. Dankzij de recente meevallers kan de spaarpot volgens wethouder Lindenbergh naar 150 miljoen euro doorgroeien in 2026 als de gemeente geen extra geld uitgeeft.
Waar gaan de meevallers heen?
Lindenbergh kan op dit moment niet zeggen waar het geld heen gaat. Onlangs is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande tussen verschillende politieke partijen om uiteindelijk een nieuw college van burgemeester en wethouders te vormen. Het is aan hen om te bepalen wat zij met de meevallers doen.
Uitdagingen zijn er ook
De wethouder spreekt wel over verschillende grote uitdagingen zoals de toekomstige kosten van beheer en onderhoud. Die lopen de komende jaren op van 60 naar 90 miljoen euro per jaar. Ook moet er veel geld uitgetrokken worden voor het renoveren van gemeentelijke gebouwen, zoals scholen. Verder is er extra geld nodig voor meer boa's en de voorzieningen in de stad.
Binnenkort praat de gemeenteraad over de perspectiefnota en de jaarrekening.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gesneuvelde ruiten bij broodjeszaak Agorahof, mogelijk explosie
LELYSTAD • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberDe politie onderzoekt een mogelijke explosie bij een broodjeszaak aan de Agorahof in Lelystad. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Een omwonende hoorde in de nacht van donderdag op vrijdag iets...
-
Update
Treinverkeer komt na staking weer op gang
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberTreinreizigers die vanuit Flevoland naar Zwolle of het noorden reizen, hadden vanochtend pech. Door een staking bij spoorbeheerder ProRail reden er geen treinen van, via en naar Zwolle. Daarnaast rede...
-
Initiatiefgroep Lelylijn vindt financieringseis voor nieuwe spoorlijn 'flauwekul'
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberWim van Wegen van de initiatiefgroep Lelylijn vindt het maar 'flauwekul' dat er eerst zicht moet zijn op driekwart van de financiën, voordat er kan worden begonnen met de aanleg van de Lelylijn. Volge...