OM wil Emmeloorder die handelde in illegaal vuurwerk de cel in

EMMELOORD • Ma 4 april 2022 | 13:45 • Maandag 4 april 2022 | 13:45

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk geëist tegen een 21-jarige inwoner van Emmeloord vanwege het bezit van een grote hoeveelheid illegaal professioneel vuurwerk en de handel daarin. Daarnaast zou hij 240 uur werkstraf moeten verrichten.

Op 1 oktober 2020 liep de Emmeloorder tegen de lamp. Hij deed in- en verkoop via de berichtendienst Telegram en kwam zo in contact met een potentiële koper. Eenmaal op de afgesproken plek in Lemmer bleek de koper een undercoveragent.

In de schuur van zijn ouderlijk huis in Emmeloord en in een garagebox in Nagele werd vervolgens een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk gevonden. Het ging om 2750 stuks knalvuurwerk en honderd zogenaamde shells. Dat zijn mortierbommen, met de kracht van een granaat.

'Levensgevaarlijk'
Levensgevaarlijk als die in handen komen van niet-professionals, zegt de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle. Bovendien was de opslag riskant. "De garagebox in Nagele staat midden in een woonwijk. Als er maar een vonkje bij het vuurwerk komt ontploft de boel. Het was een munitiedepot in de woonwijk."

De jeugdige handelaar zegt dat het hem niet om het geld te doen is geweest, dat had hij met zijn baan in de zorg niet nodig. Als kind was hij al gek op vuurwerk en voor de kick en de spanning was hij zijn handel begonnen. Hij had niet nagedacht over de consequenties en handelde eigenlijk in een soort van waas. Evenmin had hij zich gerealiseerd dat er zware straffen staan op dit soort feiten.

Door de straf dreigt hij zijn VOG, verklaring omtrent gedrag, kwijt te raken. En daarmee komt zijn baan in de zorg in gevaar.

'Dure kleding'
De aanklager vraagt zich af of het toch niet gewoon een lucratieve handel was. Op de slaapkamer van de Emmeloorder is 3.900 euro gevonden en hij had opvallend dure merkkleding. De aanpak was professioneel. Hij had immers een garagebox gehuurd en had een geldtelmachine in de auto, waarmee je ook biljetten kunt controleren op echtheid. Wel even wat anders dan de buurjongen die zich laat meeslepen, meent de officier van justitie.

De advocaat van de man wijst op zijn blanco strafblad, zijn meewerkende proceshouding en de geringe kans op herhaling, zoals de reclassering heeft vastgesteld. Hij vraagt de rechtbank uitdrukkelijk om alleen een werkstraf. En hij vraagt een overweging in het vonnis op te nemen dat de straf niet zou moeten leiden tot beëindigen van de verklaring omtrent gedrag. De rechtbank gaat niet over zo’n verklaring, maar zo’n overweging kan misschien helpen, hoopt de advocaat.

De rechtbank doet op 14 april uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel