Vertrouwensvraag: zittend college én raadsleden onder vuur

ZEEWOLDE • Wo 30 maart 2022 | 21:38 • Woensdag 30 maart 2022 | 21:38

Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie wilden dat het huidige college van burgemeester en wethouders van Zeewolde geen belangrijke besluiten meer neemt zonder toestemming van de gemeenteraad. De partijen hadden daarvoor een motie ingediend waar woensdagavond over gestemd zou worden. In de motie stond onder meer dat het zittende college geen besluiten mag nemen en geen mening mag geven in de media over het datacentrum.

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraadsleden woensdagavond hebben Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie een grote meerderheid in de raad. Het was dan ook de verwachting dat de motie zou worden aangenomen, maar na een debat en een aantal schorsingen werd de motie van tafel gehaald.

De motie droeg het college op om zich enkel te beperken tot de basistaken, totdat er een nieuw college is gevormd. Alle besluiten over onder meer het datacentrum moeten voorgelegd worden aan de gemeenteraad, net als alle vraagstukken waar een politieke afweging over gemaakt moet worden. Daarnaast wilden de partijen dat het college 'geen meningsvormende en opiniërende media-uitingen' over het datacentrum meer zou doen. Bovendien moesten de gesprekken met minister Hugo de Jonge en het Rijksvastgoedbedrijf over de verkoop van de grond voor het datacentrum worden opgeschort.

Stabiliteit
De reden voor de motie was volgens Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie het gebrek aan vertrouwen in het college door de inwoners van Zeewolde. De partijen willen "rust, stabiliteit en transparantie zodat gewerkt kan worden aan herstel van vertrouwen."

De oppositiepartijen in de Zeewolder gemeenteraad waren geschokt over de inhoud van de motie en vonden het beschamend. Ze vrezen dat dit de komende vier jaar de nieuwe politiek in Zeewolde gaat zijn. Wethouder Suithoff vroeg zich namens het college van B&W in een eerste reactie af, of dit zou betekenen dat de bevoegdheden die het college heeft niet langer kunnen worden uitgevoerd.

Wel of geen vertrouwen
Burgemeester Gerrit Jan Gorter wilde de vertrouwensvraag beantwoord hebben. Gorter is voorzitter van de gemeenteraadsvergadering, maar hij nam hoogst ongebruikelijk het woord als burgemeester en lid van het college. "Het college ziet dit als een motie van wantrouwen en ik wil van u met een simpel ja of nee weten, of er nog vertrouwen is", vroeg Gorter de raadsleden. Alle partijen zeiden ja, behalve Leefbaar Zeewolde. Pas nadat de vertrouwensvraag opnieuw en rechtstreeks aan deze partij werd gesteld door wethouder Suithoff, kwam er een positief antwoord van Leefbaar Zeewolde en werd de motie ingetrokken.

Een duidelijk geagiteerde Gorter reageerde verder door te zeggen dat door deze motie een constructieve samenwerking tussen de raad en het college in de knel zou komen. "Bevoegdheden van het college kunnen niet worden overgedragen aan de raad, u kunt die niet naar u toetrekken. U kunt het college niet verbieden zijn werk te doen."

Aantasting grondrecht
Ook het punt in de motie waarin staat dat het college zich niet meer mag uiten in de pers over het datacenter kon rekenen op stevige kritiek van burgemeester Gorter. "Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Dat is een grondrecht dat ook voor ons geldt."

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking met de Lokale Omroep Zeewolde. Omroep Flevoland en de lokale omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel