Definitieve uitslag verkiezingen: vijf Almeerders door voorkeurstemmen in de raad

ALMERE • Ma 21 maart 2022 | 14:08 • Maandag 21 maart 2022 | 14:08

Vijf personen komen dankzij voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Almere. Dat bleek maandagochtend tijdens de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag door waarnemend burgemeester Ank Bijleveld. De formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders zal naar verwachting lastig worden.

In totaal nemen zestien partijen plaats in de nieuwe gemeenteraad. Dat zijn twee partijen meer dan de huidige samenstelling. Nieuwkomers zijn BIJ1 (2 zetels), 50PLUS (2 zetels), Forum voor Democratie (2 zetels) en DENK (1 zetel). Twee partijen verdwijnen uit de raad. Dat zijn NIDA en de eenmansfractie Groep-Rijssel, een recente afsplitsing van de ChristenUnie.

Voorkeurstemmen
Tijdens de presentatie van de definitieve uitslag bleek dat sommige kandidaten toch in de gemeenteraad komen, terwijl zij oorspronkelijk niet op een verkiesbare plek stonden. Zo gaat de huidige VVD-wethouder Hilde van Garderen van plek twintig naar vier. Zij behaalde 367 stemmen.

Shanella Bleecke van BIJ1 stond oorspronkelijk op de vijfde plek. Zij haalde 424 stemmen en gaat naar de tweede plek. Bij de ChristenUnie heeft Roelienke van der Snoek-Koning met 439 stemmen een raadszetel behaald, terwijl zij op nummer vier stond.

Hetzelfde gebeurt bij 50PLUS. Ymi Knaap-Schaafsma stond op de vierde plek, maar komt door 734 voorkeurstemmen als tweede in de raad. Bij GroenLinks gaat Shadi Nikshomar, die vierde op de lijst stond, met 529 stemmen als derde naar de gemeenteraad. Opvallend is ook dat de nummer twee van GroenLinks, Esther Hagelaar, 340 meer stemmen heeft behaald dan lijsttrekker Jaap Steenkamer.

Coalitievorming wordt lastige klus
De VVD heeft twee zetels verloren, maar blijft met zes zetels de grootste partij in Almere. Lijsttrekker Colette Holter gaat deze week de eerste gesprekken voeren met alle andere vijftien partijen. Na de eerste gesprekken, gaan de liberalen bepalen met wie zij verder praten om een coalitie te vormen. Getalsmatig heeft de VVD vier andere partijen nodig om een coalitie te vormen.

De PVV is met vijf zetels de tweede partij in de stad geworden. De partij is twaalf jaar actief in Almere en geeft aan bereid te zijn om deel te nemen aan de coalitie en het vormen van het college van burgemeester en wethouders. De VVD wil op dit moment nog niets zeggen over een eventuele samenwerking met de PVV, maar andere partijen als D66 (vier zetels) en GroenLinks (drie zetels) hebben op voorhand aangegeven niet te willen samenwerken met de PVV.

Bij de PvdA is het standpunt onduidelijk. Lijsttrekker Ruud de Jonge gaf zondag duidelijk aan niet te willen samenwerken met de PVV: "Dat is geen reële optie gezien hun standpunten over AZC, islamisering, etc." De secretaris van PvdA Gerrit Split zegt maandag wat anders: "Op dit moment heeft de fractie daarover nog geen standpunt geformuleerd."

Op woensdag 30 maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel