21-jarige Almeerder krijgt 160 uur werkstraf voor phishing

ALMERE • Vr 18 maart 2022 | 17:22 • Vrijdag 18 maart 2022 | 17:22

De rechtbank heeft vrijdag een 21-jarige man uit Almere veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij ontfutselde van zeker drie slachtoffers hun bankgegevens. Hij haalde zo ruim 1500 euro van hun rekeningen. De man kreeg ook een boete opgelegd van 1558,48 euro.

De phishing gebeurde ergens tussen eind oktober 2019 en eind april 2020. De slachtoffers werd met een nepadvertentie wijsgemaakt dat de verdachte en zijn kompanen eerlijke verkopers waren van een Nintendo Switch, Google Chromecast en Apple TV. Dat gebeurde op Marktplaats en ook op Facebook Market Place.

Nadat de koop was gesloten, kregen ze een betaallink toegestuurd die hen naar een nepsite leidde. Hier dachten zij via hun bankrekening te betalen voor de aankoop, maar de Almeerder en consorten hengelden op de achtergrond hun inloggegevens binnen. Zo konden ze daarna de bankrekeningen plunderen.

De Almeerder was tijdens de rechtszitting erg eerlijk over zijn aandeel. Hij had geen direct contact met de slachtoffers, maar zette de nepsites online en beheerde ze. In totaal verdiende hij naar eigen zeggen zo'n 5.000 euro met phishing. Meer dan wat er nu op zijn dagvaarding is staat, erkende hij.

De rechtbank stelt dat er eigenlijk een celstraf voor dit soort zaken staat. Maar gezien de jonge leeftijd van de Almeerder en de bijzondere ontwikkeling die hij de afgelopen jaren doormaakte, vonden de rechters een taakstraf voldoende. De straf was conform de eis die de officier van justitie twee weken terug op tafel legde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel