Uitspraken wethouder Van Noort over jeugdzorg 'smakeloos' en 'zorgwekkend'

FLEVOLAND • Ma 14 maart 2022 | 22:47 • Maandag 14 maart 2022 | 22:47

Politieke partijen in Lelystad zijn verontwaardigd over de uitspraken van wethouder Madelon van Noort rondom de jeugdzorg in Lelystad. Ze zei in het programma Nieuwsuur onder meer dat ouders met kinderen in de jeugdzorg 'een beetje verwend' zijn en dat ouders zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun kinderen. De uitzending van Nieuwsuur was in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Het programma belicht in gemeenten door heel Nederland wat daar de lopende issues zijn.

De uitspraken van de wethouder van Gemeente Belangen Lelystad zijn bij meerdere partijen in het verkeerde keelgat geschoten. "Smakeloos en onbegrijpelijk," vindt Sanne de Wilde van D66. "Het gaat om hele kwetsbare groepen, om kinderen en hun welbevinden. Dat je dit uit je strot krijgt op zo'n dossier dat vind ik echt onbegrijpelijk."

Wethouder als rekenmeester
Voor fractie-assistent Iris Brouwer-Vink van GroenLinks bevestigt dit een vermoeden dat de partij al had. "Hier waren we al bang voor, we hebben hier al vaker vragen over gesteld. Maar het is moeilijk om er informatie over te krijgen. Alles op orde betekent dus 'we blijven binnen budget'. Dat heeft niks met de jeugd zelf te maken." Volgens Brouwer-Vink toont de wethouder met haar opmerkingen vooral dat ze de jeugdzorg benadert als 'rekenmeester'. "Hoe het met die kinderen gaat lijkt van minder belang dan de vraag of de beoogde bezuiniging gehaald is, zegt Brouwer Vink. "GroenLinks is mede-initiatiefnemer van het meldpunt jeugdhulp Lelystad. En via dat meldpunt horen we verhalen dat de jeugdhulp helemaal niet op orde is."

"Heel erg slecht"
Ook Emiel van der Herberg van de PvdA verbaast zich over de uitspraken van Madelon van Noort. "Met name in Lelystad zijn er veel jongeren met problemen. En die hebben behoefte aan zorg. Dat er in het verleden wat veel mensen gebruik maakten van de jeugdzorg is één ding maar om dan te zeggen dat mensen verwend zijn, ik vind dat echt heel erg slecht van haar." Het steekt Van der Herberg dat de wethouder doet alsof ouders zomaar een beroep doen op jeugdzorg. "Er zijn zaken waar je als ouder echt hulp en ondersteuning bij nodig hebt. Voor veel ouders in Lelystad is die hulp er niet meer óf de hulp komt niet op tijd. Ja, dan doe je het als gemeente gewoon slecht." Van der Herberg noemt het kwalijk dat het speerpunt van de jeugdzorg bij het budget is komen te liggen. "Ze wordt daarin wel gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, dus ze voert uit wat de gemeenteraad wil. Maar ze had dat wat ons betreft met wat minder enthousiasme mogen doen."

Geschrokken
Jelle Hijmissen van het CDA laat weten 'geschrokken' te zijn van de reactie van de wethouder in Nieuwsuur. "De wethouder slaat de plank mis door uit te stralen dat ouders het allemaal zelf moeten uitzoeken", schrijft Hijmissen in een reactie. "De opvoeding van onze kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En er mogen geen kinderen tussen wal en schip vallen." Hijmissen begrijpt niet dat de wethouder het beeld schetst dat de jeugdzorg in Lelystad op orde is. "De wethouder heeft nog steeds geen zicht gegeven van de wachtlijsten. Daar hadden we in december al met een motie om gevraagd omdat we daar zorgelijke geluiden over ontvangen terwijl het overzicht ontbreekt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel